Avokádo je populární druh ovoce, u kterého spousta lidí neví, co si s ním ve skutečnosti počít. Jedná se o plod hruškovice amerického, což je stále zelený strom, který dorůstá do úctyhodné výšky až 16 metrů. Avokádo je velice bohaté na tuky podobně jako olivy, stejně tak vám jeho konzumace přidá na proteinech nemluvě o esenciálních aminokyselinách. Zároveň platí za ovoce nejbohatší na vitamin E. Pokud jste ho ještě neochutnali, nevíte, o co všechno sami sebe ochuzujete!
Avokádo je nejen chuťově lahodné, ale kromě všestranného kuchyňského využití vám může nabídnout celou řadu výhod, díky kterému si jej možná zamilujete. Chcete zvýšit svou vitalitu? Pak si rozhodně nenechte ujít dnešní článek!
-
Avokádo chrání oči
Obecně je známo, že pro zdravé oči jsou nejdůležitější dva karotenoidy: lutein a zeaxanthin. Právě tyto dvě složky pomáhají chránit vaše oči před světelnými vlnami, které jim škodí, zároveň snižují riziko očních onemocnění. Jak jistě tušíte, avokádo tyto složky obsahuje, a proto je dobré jej baštit.
-
Avokádo je bohaté na vitamíny a minerály
Jak jsme již říkali v úvodu článku, avokádo ze všech druhů ovoce obsahuje nejvíce vitamínu E. Kromě tohoto vitamínu je dále bohaté na obrovské množství živin, které jsou k vašemu životu velice důležité. Celkem obsahuje 20 vitamínů a minerálů.
-
Avokádo udržuje pocit sytosti
Snažíte se dávat si maximální pozor na svou váhu? Pak i pro vás je avokádo užitečným pomocníkem, a proto byste neměli dlouho otálet a zařadit si ho do jídelníčku v jakékoli podobě. Pravou zůstává, že v jednom avokádu slupnete 40% denní doporučení dávky vlákniny. Zároveň vám pomůže udržet si pocit sytosti, díky čemuž nebudete baštit více, než musíte. A to stojí za úvahu, nemyslíte?
-
Avokádo bojuje proti cholesterolu
Není žádným tajemstvím, že avokádo obsahuje spoustu dobrých tuků. Sníte-li jedno avokádo denně, dostanete tak do sebe 32% doporučené dávky tuky, přičemž se jedná o mononenasycené tuky, o kterých je známo, že jsou pro lidské tělo mnohem prospěšnější. S avokádem tak výrazně snížíte hladinu cholesterolu.
Obrázek: pixabay