Báječné fígle, jak efektivně ochránit letošní úrodu zeleniny před plísněmi

Fotografie: Freepik

Recept první: Směs s jedlou sodou

Jako první můžete vyzkoušet směs, na kterou potřebujete tyto suroviny:

  • 5 litrů vody
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 3 lžíce oleje (jakéhokoliv rostlinného)
  • 1 lžičku tekutého mýdla

V hlubší nádobě smíchejte všechny ingredience a pak část roztoku přeneste do rozprašovače. Směs aplikujte na rajčata, okurky nebo i papriky dle potřeby.

Fotografie: Freepik

Recept druhý: Směs z větviček jehličnanu

Proti škůdcům, plísním a různým rostlinným chorobám zabere i výluh z borovicových větviček. Ten připravíte z těchto ingrediencí:

  • 1 kilogram borovicových větví (mohou být i z jedle)
  • ½ litru vody
  • 30 mililitrů tekutého mýdla

Do velkého hrnce napěchujte borovicové větve a přelijte je půl litrem vody. Svařte po dobu pěti minut a pak nechte zchladnout. Přes gázu výluh přeceďte, nařeďte jej vodou v poměru 1:5 a přidejte i tekuté mýdlo. Směs nakonec aplikujte na pěstované rostliny a po plísni a chorobách nebude ani památky.

Recept třetí: Směs s kravským hnojem

Je vhodná především na plísní napadená rajčata. Připravíte ji z těchto surovin:

  • 1 kilogram kravského hnoje
  • 10 litrů vody

Obě ingredience propojte ve větším kbelíku a poté aplikujte na rajčata. Ideální je nanášet roztok pomocí namočeného košťátka.

Fotografie: Freepik

Recept čtvrtý: Směs s kopřivou

Pokud vám na zahradě roste kopřiva, určitě ji po posekání nevyhazujte. Použít ji můžete jako prevenci plísní a rostlinných chorob. Směs si připravte z:

  • 1 kilogramu nasekaných kopřiv
  • 3 litrů vody
  • 30 mililitrů tekutého mýdla

Převařte si vodu a nalijte ji na nasekané kopřivy. Roztok nechte stát při pokojové teplotě 24 hodin a pak do něj kápněte tekuté mýdlo. Řádně promíchejte a aplikujte na pěstované plodiny. Nejvhodnější je na rajčata.

Fotografie: Freepik

Recept pátý: Směs s česnekem

Česnek působí léčivě nejen na člověka, ale i na rostliny. Použít jej můžete jako prevenci vzniku plísní a chorob u rajčat. Potřebovat budete:

  • 200 gramů česneku
  • 200 mililitrů vody
  • 20 mililitrů jódu
  • 30 mililitrů tekutého mýdla

Prolisované stroužky česneku nechte louhovat ve vodě po dobu dvou až tří dnů. Poté přeceďte a zřeďte tekutinu deseti litry vody. Nakonec přidejte jód, tekuté mýdlo, dobře promíchejte a aplikujte na plodiny.

Zdroj: Gardeners

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]