Příprava půdy před sázením jahod má značný vliv na jejich úrodu

Pokud nejste spokojeni s těmi, které se nabízejí v obchodech, tak si můžete své jahody vypěstovat. Není to až tak nic složitého. Pokud navíc toužíte po tom, aby plody byly velké, sladké, chutné a aby jich bylo opravdu hodně, je dobré dát na triky zkušených zahrádkářů. A co říkají? Budete se divit, ale doporučují používat něco, co v zahrádkářství není zase až tak běžná věc.

Opatřete si jód

Co budete potřebovat k tomu, aby vám jahody dokonale rostly a aby vám také dokonale plodily? Je to celkem jednoduché. Potřeba bude jód, který se dá běžně koupit třeba v lékárnách. Obvykle se o něm hovoří jako o pomocníkovi pro lidské zdraví a tak málokdo ví, že se dá využít také v zahrádkářství. A to nejenom, když pěstujete jahody, ale i když pěstujete další plodiny.

Použití je jednoduché

Jak jód u vašich jahod využít? Je to celkem jednoduché. Základem bude deset litrů vody, na které se použije 15 kapek jódu. Ten ve vodě rozmíchejte a vznikne vám směs, kterou budete jahody zalévat. Takto jednoduché to je. Pozor však na to, abyste jódu nepoužívali až příliš, nebo abyste ho nepoužívali velmi často. To by mohlo být dokonce kontraproduktivní, jelikož byste mohli svým jahodám uškodit.

Zalévání touto směsí je vhodné provést ještě před tím, než jahody zasadíte. Je na místě připravit si záhon a půdu, a ten následně zalít právě směsí vody a jódu. Poté počkejte tři až čtyři dny a potom jahody zasaďte. Tím zajistíte, že v půdě bude to, co v ní má být, zároveň v ní nebudou škůdci a vašim jahodám se bude velmi dobře dařit.

Jenom do země

Důležité je připomenout, že roztok vody a jódu je určený jenom na zalévání zeminy. Tím chceme říci, že by tato připravená tekutina nikdy neměla zasáhnout například listy, nebo dokonce plody. To by mohlo vést klidně i k jejich celkovému znehodnocení, což zcela jistě nechcete.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]