Tyto vynikající karbanátky mě naučil dědeček z venkova. Díky tajné přísadě se doslova rozpadají na jazyku

Karbanátky

Mleté maso upravené na různé způsoby je klasickou součástí mnoha kuchyní, samozřejmě i té české. Představuje surovinu pro chutnou a snadno připravenou večeři či oběd.

Chutná nám celoročně – v zimě například ve formě kuliček, které jsou součástí teplých omáček, v létě jako studené karbanátky nebo sekaná, tedy skvělá svačina s sebou na cesty. Recepty se různí, ale vyplatí se přidat jednu netradiční složku, kterou vám chceme poradit. Díky ní získá maso šťavnatost a aroma. Příprava karbanátků, sekané či masa pro hamburgery bývá občas alchymií. Klíčovou záležitostí je kvalita masa. Musí být čerstvé, ne příliš libové a ne příliš tučné. Nejlepší je kombinovat více druhů.

Karbanátky či sekaná trochu nezvykle

Základní recept na karbanátky obsahuje maso, strouhanku, vejce, cibuli, koření a tuk na smažení. Potřebujeme také mléko, někdo přidává vodu. A právě o poslední složku jde: Lze ji nahradit masovým nebo zeleninovým vývarem, případně kvalitním hotovým bujónem. Díky tomu budou karbanátky nejen výjimečně šťavnaté, ale výrazně se zlepší i jejich chuť. Vývar dodá mletému masu chuťové tóny a prospěšné látky ze zeleniny či kostí. Lze samozřejmě použít i při přípravě sekané, ta pak bude také šťavnatější, chutnější a výživnější.

Karbanátky nebo sekaná nakrájená sekaná
Zdroj: Pixabay

Doporučujeme také experimentovat s kořením. V základním receptu je pouze sůl a pepř, což je samozřejmě škoda. Mnoho rodin používá majoránku, česnek, bazalku či oregano, případně hotové kořenicí směsi. Můžete si ale pohrát a vytvořit vlastní kompozici. Díky ní může vzniklý pokrm chutnat pokaždé jinak a nepřestane vás bavit.

Tyto lehké chlebíčky jsou ideální letní svačinkou. Nevídaná kombinace oblíbených přísad chutná božsky

Do mletého masa je výborný také muškátový oříšek i květ (u obojího pozor na množství, jsou velmi aromatické), paprika sladká, uzená či lahůdková, kmín, koriandr, tymián či rozmarýn. Záleží na vaší fantazii a na tom, k jakému dalšímu jídlu maso připravujete.

Tip: Chcete-li mít jistotu, že vaše sekaná bude uvnitř kompaktní a bude mít křupavou kůrčičku, zkuste recept obohatit o jedlou sodu. Ta zajistí, že se sekaná krásně propeče a při pečení se nebude srážet voda.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*