Češi přišli na to, jak vždy z obchodu odnést to nejkvalitnější a nejchutnější mleté maso

Fotografie: Väsk / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Bez mletého masa se neobejde celá řada vynikajících receptů. V posledních letech však důvěra zákazníků k těmto výrobkům klesla. Dobré mleté maso ale poznáte i z etikety.

Mleté maso si bohužel před několika lety vysloužilo u zákazníků nepříliš dobrou pověst. Do výrobku se často zpracovávaly zbytky méně kvalitních částí zvířete a zákazník neměl příliš přehled o tom, co vlastně konzumuje. Evropská vyhláška v tomto směru udělala trochu větší pořádek. Na co byste se měli při výběru mletého masa zaměřit a jak poznat to kvalitní?

Nejprve pořádek v pojmech

Jako „mleté maso“ mohou být označeny pouze ty výrobky, které obsahují vykostěné maso, neobsahují kosti a mají do 1 % soli. V praxi však není úplně jednoduché takové maso v supermarketech vždy najít. Výrobci často přidávají k masu více soli a dalších látek, které mají prodloužit jeho trvanlivost. Takové výrobky už však musí být označeny pojmem masný polotovar, mělněné maso nebo lahůdkové maso.

Čím méně masa výrobek obsahuje, tím více je v něm pochopitelně prostoru pro vodu a jiné přídatné látky. Vybírejte tedy výrobek s vysokým podílem masa a co nejmenším množstvím přídatných látek na etiketě. Pozor si dávejte u výrobků obsahujících kvasnicový extrakt. Ten se při tepelné úpravě mění na zvýrazňovač chuti, glutamát sodný, kterému se mnoho lidí už raději vyhýbá. Může totiž při časté konzumaci způsobovat nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, bušení srdce nebo zadržování vody v těle.

Celý život jste připravovali mleté maso špatně. Díky této ingredienci získáte nejkřupavější karbanátky

Vyhněte se strojově oddělenému masu

Jak uvádí web TopRecepty, o kvalitě namletého masa vám také napoví obsah tuku. Ačkoliv je určitý obsah tuku v mase žádoucí, neměl by u hovězího překročit 20 %, u vepřového 35 % a u mixu 30 %. Vyšší hodnoty tuku svědčí o tom, že do výrobku se použily méně kvalitní části zvířete, a po tepelném zpracování vám toho na talíř příliš nezbyde.

Mletí masa
Fotografie: Freepik

Deník Webniusy také upozornil na důležitost samotného zpracování masa. Vyhýbat byste se měli strojově odděleným (SOM) nebo také mechanicky odděleným masům (MOM). Dříve se prodávalo pod označením „separát“. Jedná se o maso, které je strojově oddělené z již vykostěných kostí. To má vliv na kvalitu masa, které obsahuje více kostí nebo šlach a vzhledem připomíná spíše kaši než mleté maso.

Pokud chcete mít 100% jistotu, že mleté maso je opravdu čistě z masa, a tudíž kvalitní, nechte si maso pomlet přímo u řezníka. Ti odvážnější mohou oprášit mlýnek po babičce, vyhrnout rukávy a pomlet si maso přesně tak, jak potřebují. Na SvětěKreativity jsme také psali, jak poznáte kvalitní vejce. Po jeho rozklepnutí můžete dokonce vyčíst, čím byla krmena slepice, která ho snesla.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*