Bramboráky v troubě: Na pánvi už je zásadně nesmažím. Tento recept si zamilovala celá moje rodina

Bramboráky v troubě tři hotové bramboráky na tácku

Máte rádi klasiku české kuchyně, bramboráky, ale neradi při nich stojíte u plotny? Můžete je vyzkoušet připravit úplně jinak.

Brambory patří díky své dostupnosti, univerzálnosti a skvělé chuti ke stálicím české kuchyně. Jsou bohaté na komplexní sacharidy, které dodávají energii, a obsahují také vlákninu, jež podporuje zdravé trávení. Díky nízkému obsahu tuku a vysoké sytivosti jsou vhodné i pro lehčí jídelníček, brambory zkrátka nikdy nezklamou. Zkuste si oblíbené bramboráky protentokrát připravit v troubě, nebudete litovat.

Bramboráky pečené v troubě: lehčí a křupavější než smažené

Bramboráky, oblíbené tradiční jídlo, mají v Česku mnoho podob i názvů – od cmundy na Chodsku přes vošouchy v Plzni až po sejkory na východě. Typické jsou pro ně nastrouhané brambory, mouka, česnek a majoránka, které se spojí v křupavou pochoutku. Bramboráky se podávají jako samostatné jídlo, příloha k masu nebo dokonce s náplní, například zelím a uzeninou. Jejich kouzlo spočívá ve výrazné chuti, která si získala místo na stolech nejen doma, ale i na slavnostech či trzích. Zajímavostí je, že některé verze, jako například polévané smetanou, mají kořeny až ve staročeských receptech.

Ingredience:

  • Brambory – 1 kg;
  • Velká cibule – 1 kus;
  • Vejce – 1 kus;
  • Hladká mouka – 1–2 lžíce;
  • Sůl – špetka;
  • Pepř – špetka;
  • Oblíbené koření (např. majoránka, bylinkový pepř, petrželka);
  • Olej – trocha.

Z tohoto důvodu se vám bramboráky rozpadají: Známý šéfkuchař odhalil tajemství dokonalé křupavosti

Bramboráky v troubě detail bramboráku při pečení

Postup:

  • Umyjte a oloupejte brambory. Nastrouhejte je na hrubém nebo středním struhadle.
  • Na jemném struhadle nastrouhejte cibuli.
  • Brambory smíchejte s cibulí, vejcem, solí, pepřem, kořením a nasekanou petrželkou. Přidejte lžíci mouky a promíchejte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky. Těsto by mělo být jemné, ale ne tekuté.
  • Plech vyložte pečicím papírem, ten lehce pokapejte olejem.
  • Pomocí lžíce tvořte malé hromádky těsta, uhlaďte je do tvaru placek.
  • Troubu předehřejte na 190 °C. Bramboráky pečte přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé. Ke konci pečení je lehce potřete olejem, aby získaly krásně zlatavou barvu.
  • Tip: Podávejte s česnekovým dipem, tzatziki, zakysanou smetanou nebo jako přílohu ke guláši či jako přílohu k masu a zelí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*