Bramborové placky přesně podle receptu našich babiček

Brambory jsou v našich kuchyních známou přílohou. Jsou však i základem mnoha samostatných jídel. Tyto bramborové placky to potvrzují. Pokud si chcete pochutnat na něčem opravdu skvělém, zkuste je. Zaujmou vás svou jednoduchostí.

Co bude potřeba?

Hlavní surovina vám je jistě jasná. Ale jak to bude s těmi ostatními? Prozradíme vám vše, co na bramborové placky potřebujete. Už výpis jednotlivých surovin vás dokáže přesvědčit o jednoduchosti daného pokrmu.

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce smetany
  • Sůl a pepř
  • Olej na smažení

Brambory použijte syrové

Základem na tyto bramborové placky jsou syrové suroviny. Všechny brambory tedy nejprve oloupejte a potom je nastrouhejte na jemné části vašeho struhadla. A to stejné udělejte také s cibulemi, kterou je třeba nejprve oloupat a potom nastrouhat. Vše poté dejte do cedníku nebo do plátna a nechte vykapat přebytečnou vodu.

Vytvořte těsto

Nyní už můžete přijít s přípravou těsta na vaše bramborové placky. To je velmi jednoduché, jelikož brambory a cibuli dáte do mísy, přidáte ostatní suroviny, dochutíte solí a pepřem a začnete míchat. Pokud by bylo těsto příliš vodnaté, tak vodu sbírejte a také můžete přidat i trochu mouky. Těsto důkladně zpracujte do hmoty, která připomíná tu, když děláte bramboráky.

Nyní na pánev

Tyto bramborové placky se smaží na pánvi, což jim dá i správnou křupavost na povrchu a také vláčnost uvnitř. Proto pánev rozehřejte, přidejte olej a již na něj můžete nandávat své těsto. Snažte se o to, abyste na pánvičce tvořili kulaté tvary. Ty by neměly být velké, ale o průměru asi 10 centimetrů.

Když se kraje začnou prosmažovat, tak to pro vás znamená, že můžete svou placku otočit a osmažit ji také z druhé strany. Potom vyndejte z pánve, položte na papírovou utěrku, která vysaje přebytečný olej a potom už vám nic nebrání poprvé ochutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]