Kynuté bramborové placky vás svou chutí dostanou. Říkáme jim „vylepšené bramboráky“

míchání těsta

Brambory jsou základní surovinou a mnoho receptů se bez nich neobejde. Už jste slyšeli o kynutých bramborových plackách? Určitě stojí za to je vyzkoušet.

Šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborová kaše, knedlíky, bramboráky, to je jen pár příkladů co vše se z brambor dá uvařit. Tato všestranná surovina je navíc velmi zdravá a stačí ji lehce dochutit a málokdo bramborové chutí odolá. Tentokrát je vyzkoušejte ve variantě, kterou jste nejspíš ještě nedělali. Kynuté bramborové placky pečené v troubě můžete jíst jen tak, jako bramboráky, nebo použít jako přílohu k masovým směsím nebo zelenině.

Ingredience, které budete potřebovat

  • 300 g brambor
  • 150 ml bramborového vývaru
  • 300 g mouky
  • lžička sušeného droždí
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 cibule
  • 50 ml rostlinného oleje na smažení
  • koření podle chuti

Jak připravit bramborové placky

Cibuli si nakrájejte na tenčí půlkolečka a dejte ji smažit na pánev. Orestujte ji hodně do zlatova a poté dejte bokem vychladnout. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte je vařit do hrnce s vodou. Vařte doměkka a poté brambory vyjměte naběračkou nebo slijte. Ale pozor vodu z brambor nevylévejte, ještě ji budete potřebovat.

bramborový postup

Vložte brambory do mísy a rozšťouchejte nebo rozmixujte je na kaši. Přilijte k nim trochu bramborové vody, aby byla kaše tekutá. Přidejte sůl, cukr, sušené droždí a opečenou cibulku. Můžete ochutit i jiným kořením podle vašeho výběru. Vše dobře promíchejte a do těsta začněte zapracovávat prosátou mouku. Vypracujte vláčné těsto, misku překryjte potravinářskou fólií a dejte kynout na hodinku na teplé místo.

placky příprava

Těsto by mělo nakynout asi na dvojnásobek. Nyní ho rozdělte na několik částí a buď ho pečte ve vymazaných kulatých formičkách nebo vytvořte větší placky a položte je na plech vyložený pečícím papírem.

Nejchutnější bramboráky dle staré německé receptury. Mnohem lepší než ty české. Vydatná večeře z levných ingrediencí

hotové bramborové placky

Placky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypete sezamem nebo jinými oblíbenými semínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-35 minut. Placky můžete jíst jen tak, ale dobře poslouží jako příloha k masovým směsím s omáčkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*