Mohou být velké i malé, s náplní či bez. Vždy budou ale perfektní, chutné a zdravé. Řeč je o bramborových plackách se zelím, mrkví a cibulí. Jsou snadné a zaručeně vám zachutnají.
Pro všechny pokročilé i začínající kuchaře se hodí skvělý recept na smažené zeleninové placky, které nestojí téměř žádný čas a energii a navíc jsou i nenáročné na suroviny. Pokud máte doma pár brambor, zelí, mrkve a cibule, stačí je dát všechny dohromady a o dobrotu je postaráno.
Na zeleninové bramboráky budete potřebovat:
- Cibule – 2 ks
- mrkev – 3 ks
- zelí – ½ hlávky
- brambory – 5 až 6 ks
- hladká mouka – 2 až 3 lžíce
- vajíčka – 2 ks
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- tymián – 1 lžička
- slunečnicový olej na smažení
Postup přípravy je zcela intuitivní
Vezměte pár cibulí, oloupejte a nakrájejte najemno. Očistěte tři mrkve, nastrouhejte je nahrubo. Půlku hlávky zelí zbavte poškozených listů a zbytek nakrouhejte na nudličky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a osmažte na ní cibuli dozlatova. Pak přidejte mrkev a pokračujte v restování.
Nakonec přihoďte zelí, promíchejte, přiklopte pokličkou a pár minut všechnu zeleninu poduste. Po chvíli ji podle chuti posypejte solí, mletým černým pepřem a tymiánem, popřípadě dalším oblíbeným kořením či bylinkami, znovu promíchejte, vraťte zpátky pokličku a na mírném ohni duste doměkka. Pak směs odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Důkladně z nich vymačkejte veškerou tekutinu a smíchejte v hluboké míse s vychladlou restovanou zeleninou. Vyklepněte do směsi vejce, přidejte dvě nebo tři polévkové lžíce hladké mouky, podle chuti dosolte a vše dobře promíchejte.
Zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje, plamen ztlumte na střední úroveň a vložte do oleje trochu zeleninové hmoty, kterou rozprostřete do tvaru placky. Smažte ji několik minut po obou stranách dozlatova. Hotové placky nechte trochu zchladnout a podávejte ihned čerstvé, anebo i později studené. Skvěle se k nim hodí domácí omáčka ze zakysané smetany a česneku.