Objevte nepoznané dimenze chuti bramborových placek a připravte je podle nového a zajímavého receptu

Křupavé a aromatické bramboráky všichni milují. Někdy jsou ale příliš jednotvárné. Vyzkoušejte brambory spojit i s jinými druhy zeleniny. Kupříkladu mrkev si s nimi velice dobře rozumí.

Bramboráky jsou česká klasika a nejspíš neexistuje nikdo, kdo by je nemiloval. Pokud do těsta přidáte navíc ještě i další druhy zeleniny, hned získají úplně nové kouzlo. Ať už mrkev, celer nebo třeba červená řepa, každá dodá bramboráku novou chuťovou dimenzi. Právě zmiňovaná mrkev disponuje jemnou a nasládlou chutí, která s klasickým bramborákem neuvěřitelně ladí dohromady.

Na bramboráky s mrkví budete potřebovat

  1. Mrkev – 1 ks
  2. cibule – 1 ks
  3. brambory – 3 ks
  4. slunečnicový olej – na smažení
  5. vejce – 1 ks
  6. hladká mouka – 2 lžíce
  7. sůl – dle chuti
  8. mletý černý pepř – dle chuti

Návod na přípravu

Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle. V pánvi se silným dnem rozehřejte trochu slunečnicového nebo olivového oleje a orestujte na něm nejprve cibuli. Až začne růžovět, přihoďte k ní i mrkev a pokračujte v opékání, dokud nezměkne.

Zatímco je mrkev s cibulí na pánvi, oloupejte brambory a nastrouhejte je nahrubo. Brambory trochu osolte, promíchejte a počkejte, až pustí šťávu. Tu pak co nejlépe vyždímejte buďto rukama, nebo v čisté utěrce. Díky tomu budou bramboráky lépe držet pohromadě a budou křupavější.

Vymačkané brambory vložte do mísy, přidejte k nim směs restované cibule s mrkví a vyklepněte k nim jedno vajíčko. Přisypejte sůl, mletý černý pepř a hladkou mouku a vše důkladně promíchejte.

Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Z těsta odebírejte menší množství, vlijte ho na pánev a vytvarujte ho do tvaru placky. Tu smažte na středním žáru po obou stranách několik minut dozlatova a po dosmažení nechte odsát přebytečný tuk na talíři pokrytém několika vrstvami papírových utěrek.

Hotové mrkvové bramboráky nechte trochu zchladnout a podávejte nejlépe s kopečkem zakysané smetany, která zdůrazní jemnou chuť pokrmu. Namísto smetany ale můžete použít i jakoukoliv jinou studenou omáčku, anebo bramboráky naplňte směsí z restovaného masa a zeleniny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]