Tento domácí chléb zvládne připravit úplně každý, protože je velmi jednoduchý na přípravu. Lepší recept jste snad ještě nedělali.
Slyšeli jste někdy o tom, že se dá připravit bramborový chléb? Je totiž dost možné, že ne, a právě z toho důvodu byste to nyní měli vyzkoušet, protože jednodušší recept snad ani neexistuje. A můžete se spolehnout na to, že ho budou jíst všichni z vaší rodiny. No, tak na nic nečekejte a vrhněte se do pečení. Opravdu na tom nic není.
Co budete potřebovat
- 200 g vařených brambor
- 200 ml vody z brambor
- 8 g soli
- 11 g cukru
- 9 g droždí
- 12 ml slunečnicového oleje
- slunečnicová a dýňová semínka
- 350 g mouky
Je to opravdu jednoduché
- Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Dochuťte solí podle vaší chuti. Dejte je vařit, dokud nebudou úplně hotové.
- Do hrnku si poté nalijte vodu z brambor a nechte vychladnout. Poté ji nalijte do velké mísy a přidejte cukr a droždí. Nechte asi 10 minut odpočívat.
- Z brambor slijte zbylou vodu a brambory rozmačkejte vidličkou. Po 10 minutách přidejte do směsi slunečnicový olej, sůl, brambory, mouku a semínka.
- Vypracujte si těsto. Mouku je lepší přidávat po částech. Těsto potom bude měkké a lehce lepivé. A pokud nechcete přidávat další mouku, potřete si ruce olejem.
- Potom vám půjde jednoduše vytvořit koule z těsta. Těsto zakryjte fólií a nechte 30–40 minut na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto posypte moukou a opět vytvořte kouli. Přendejte na plech a lehce poprašte moukou.
- Udělejte několik zářezů ostrým nožem, protože jinak chléb během pečení zkrátka praskne. Poté ještě přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut.
- Předehřejte troubu na 220 stupňů a pečte 25 minut, poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 10-15 minut. Chléb by měl znatelně nakynout a získat krásnou zlatohnědou barvu.
- Chléb poté nechte vychladnout pod utěrkou a můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář