Bramborový salát je oblíbeným pokrmem nejen na Vánoce, může nám posloužit také jako vydatná příloha ke grilovanému masu nebo jako samostatný hlavní chod.
Jeho příprava není nijak náročná a pokud neodhadneme množství použitých surovin, nemusíme mít večer problém s tím, jak ho opět ohřát. Bramborový salát se totiž podává studený. I přesto, že se připravuje v každé rodině, jeho postup není nikdy stejný. Každý ho má totiž rád jinak a přidává si do něj ingredience podle svých vlastních chuťových preferencí. Dnes vám přinášíme recept na retro salát podle našich babiček.
Budeme potřebovat velké množství brambor
Jak již z názvu vyplývá, základní surovinou tohoto receptu jsou brambory. Na přípravu salátu pro čtyřčlennou rodinu budeme potřebovat 2 kilogramy brambor, 3 papriky, 2 rajčata, 2 červené cibule a 1 okurku. Brambory si dáme vařit, ideální je příprava ve slupce, brambory tak neztratí svoje vitamíny, ale zůstane jim také zachována jejich jedinečná chuť. Rajčata, papriky a okurku omyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na malé kostičky.
Nakrájenou zeleninu můžeme poté umístit do sítka, aby nám z ní odkapala přebytečná voda. Cibuli oloupeme a buď spaříme pomocí napařovacího hrnce, nebo rovnou za syrova nakrájíme na malé kostičky. Záleží jen na nás. Obě dvě možnosti jsou stejně chutné, cibule se tepelně upravuje pouze v případě, že nám syrová nedělá dobře na zažívání. Ne každému také chutná, proto pokud připravujeme salát i pro hosty, doporučuje se cibuli před přidáním do salátu spařit.
Připravíme si chutný dresink
V menší misce si smícháme 1 balení zakysané smetany s jednou lžíci čerstvě nasekaného kopru. Jakmile jsou brambory hotové, opatrně je ještě teplé oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pro lepší chuť salátu do nich přidáme lák z kyselých okurek, je to zapotřebí udělat ve chvíli, dokud se z brambor ještě kouří. Jedině tak brambory lák vsáknou a konzistence salátu bude taková, jaká má být.
Poté necháme připravené brambory vychladnout. Jakmile jsou studené, přidáme nakrájenou zeleninu a nakonec vše promícháme s připravenou smetanou. Podle chuti ke konci můžeme salát dochutit solí, pepřem, nebo dokonce lžičkou hořčice. Výsledný salát necháme alespoň hodinu odležet v lednici a můžeme podávat. Pro lepší chuťový zážitek doporučujeme salát podávat až druhý den.