Zalijte zelí vajíčkem a budete štěstím bez sebe: 2 vyhlášené bramborové recepty, které ovšem zná pouhých 14% Čechů!

V současné době, kdy spousta rodin potřebuje šetřit z důvodu zvyšování cen energií, se oplatí naučit se vařit levné pokrmy z brambor.

Původní domovinou brambor jsou podhorské a horské oblasti And v dnešním Peru. Do Evropy se dostaly v souvislosti s objevením amerického kontinentu v průběhu 16. století. Je zajímavé, že jejich přijetí Evropany nebylo bez problémů. Lidé je považovali za nečisté a zdraví ohrožující, a to dlouhých 200 let. Teprve v 18. století byly brambory vzaty na milost a postupně hospodářsky využívány. Jejich obliba postupně rostla. Dnes patří brambory k běžnému jídelníčku moderního člověka.

Brambory a jejich výživové hodnoty

Na světě existuje na 4 tisíce odrůd brambor, ale pro běžné využívání slouží jen desítky z nich. Hlízy mohou různý tvar – kulatý, podlouhlý i zakroucený. Také barva je odlišná – od světlé dužniny až po žlutou, narůžovělou. Ze 75 % brambory tvoří škrob. Najdeme v nich také bílkoviny, tuky a vlákninu. Z minerálních látek je to mangan, železo, zinek, měď, fosfor, vápník, draslík a hořčík. Z vitamínů je to hlavně C, B1, B2 a PP. Jeden kilogram brambor stojí v obchodech průměrně okolo 20 korun. Jedná se tedy o poměrně levnou potravinu.

Křupavé palačinky z brambor

Pokrmy z brambor jsou výživné a chutné. Je možné je připravit nasladko a i naslano. Dnes si připravíme křupavé bramborové palačinky se zakysanou smetanou.

Co budete potřebovat

  • 200 g brambor
  • 1 celé vejce
  • 15 g jarní cibulky
  • Zakysaná smetana, tvaroh
  • sůl a kopr na ochucení
  • rostlinný olej na smažení.

Postup přípravy

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme je do misky s osolenou studenou vodou na 15 minut. Potřebujeme totiž, aby se z nich vyloučil škrob.
  • Jarní cibulku si nakrájíme nadrobno a smícháme je se škrobem z postrouhaných brambor. Doplníme celým vejce.
  • Do směsi přidáme nastrouhané brambory a osolíme.
  • Na rozehřáté pánvi na rostlinném oleji smažíme do zlatova placky.
  • Na talíři pak hotové palačinky zdobíme zakysanou smetanou, tvarohem a posekaným koprem.

Bramborové karbanátky se sýrem

Kromě smažených palačinek si můžeme z brambor připravit také bramborové karbanátky plněné sýrem. Budou chutným obědem nebo teplou večeří.

Co budete potřebovat

  • 650 g brambor
  • 5 žloutků
  • 50 g mozzarelly
  • 30 g strouhaného tvrdého sýra
  • jarní cibulka, zelená petrželka, 1 zelená nebo červená paprika
  • sůl, pepř na ochucení

Postup přípravy

  • Brambory ve slupce omyjeme a uvaříme doměkka.
  • Pak je necháme vychladnout, oloupeme je a propasírujeme nebo najemno postrouháme.
  • Postrouhané brambory dáme do misky, přidáme postrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř.
  • Doplníme nakrájenou jarní cibulkou a zelenou petrželkou a paprikou.
  • Vytvořenou směs dobře propracujeme a vytvoříme se pět karbanátků.
  • Z karbanátků utvoříme placky s prohloubeninou, do které dáme mozzarellu a žloutek. Osolíme.
  • Rozehřejeme si troubu na 180 °C a v ní pak karbanátky upečeme, až žloutek ztuhne.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]