Brambory vařím podle nového receptu „Voňavý kastrol“: Manžel se po nich může utlouct, nejraději by je jedl každý den

Připravte si ekonomický, ale neméně lahodný oběd. Bramborové casserole s klobásou a vejci připravíte během chvíle ze surovin, které máte doma.  

Jako casserole se označuje pokrm, který se připravuje, zapéká a zpravidla i servíruje v tomtéž kusu nádobí (zejména v zapékací míse, nebo v pánvi, kterou lze vložit do trouby). Existují jeho různé druhy – od masových variant přes zeleninové variace až po zapékání těstovin. Jedná se o oblíbené jídlo, jelikož během jeho přípravy často zpracujete vše, co vám v ledničce přebývá. Pro přípravu bramborového casserole si také vystačíte s běžnými surovinami. Chcete-li mu dodat šmrnc, použijte skutečně kvalitní klobásu.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 1,5 kilogramu velmi raných brambor
  • 1 kus klobásy s vysokým obsahem masa
  • 4 kusy vajec velikosti M
  • 1 kus sladké papriky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • bylinky dle chuti
  • sýr – množství dle chuti

Příprava bramborového casserole krok za krokem

V prvním kroku přípravy si nachystejte všechny potřebné suroviny, prkénko, ostrý nůž a zapékací mísu, nebo hlubší pánev s odnímatelnou rukojetí. Ve druhém kroku si k ruce vezměte odvážené brambory, které opláchněte, popřípadě zbavte defektů a nakrájejte na kolečka (chcete-li, můžete je oloupat). Pokrájené brambory vysypte do dobře vymazané zapékací formy (ideálně pravým máslem, ale dobře vám poslouží i obyčejný rostlinný olej).

Jakmile budete mít předchozí krok hotový, oloupejte dva stroužky česneku a prolisujte je. Jestliže máte raději ostřejší jídla, nebojte se množství česneku zdvojnásobit.

K prolisovanému česneku přisypte pokrájené bylinky (do pokrmu se skvěle hodí pažitka, petrželka či bazalka) a dle vašich chuťových preferencí i sůl a pepř. Do zapékací mísy k bramborám přidejte klobásu, kterou nejprve nakrájejte asi na 4 milimetry tlustá kolečka a obě suroviny promíchejte.

Následně do zapékací mísy přidejte i směs bylinek, koření a česneku a vše opět důkladně promíchejte. Casserole pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20 minut. Po uplynutí potřebné doby pokrm z trouby vyndejte na prkénko. Bez toho, aniž byste casserole míchali, jej posypte strouhaným sýrem (množství zvolte dle svých preferencí) a na různé místa rozklepněte vejce. Dbejte na to, abyste neponičili žloutek.

Poté vraťte casserole do trouby a pečte dalších 10 minut (nebo tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké a sýr rozteklý). Servírujte ze zapékací mísy doplněné salátem z čerstvé zeleniny, popřípadě omáčkou. Chuť bramborového casserole skvěle podtrhuje jednoduchý rajčatový salát, který připravíte z čerstvých rajčat, cibule a zálivky (ta se skládá z vody, cukru, octa, trochy pepře a soli). Množství surovin kombinujte tak, aby vám salát chutnal.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*