Připravte si ekonomický, ale neméně lahodný oběd. Bramborové casserole s klobásou a vejci připravíte během chvíle ze surovin, které máte doma.
Jako casserole se označuje pokrm, který se připravuje, zapéká a zpravidla i servíruje v tomtéž kusu nádobí (zejména v zapékací míse, nebo v pánvi, kterou lze vložit do trouby). Existují jeho různé druhy – od masových variant přes zeleninové variace až po zapékání těstovin. Jedná se o oblíbené jídlo, jelikož během jeho přípravy často zpracujete vše, co vám v ledničce přebývá. Pro přípravu bramborového casserole si také vystačíte s běžnými surovinami. Chcete-li mu dodat šmrnc, použijte skutečně kvalitní klobásu.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 1,5 kilogramu velmi raných brambor
- 1 kus klobásy s vysokým obsahem masa
- 4 kusy vajec velikosti M
- 1 kus sladké papriky
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř dle chuti
- bylinky dle chuti
- sýr – množství dle chuti
Příprava bramborového casserole krok za krokem
V prvním kroku přípravy si nachystejte všechny potřebné suroviny, prkénko, ostrý nůž a zapékací mísu, nebo hlubší pánev s odnímatelnou rukojetí. Ve druhém kroku si k ruce vezměte odvážené brambory, které opláchněte, popřípadě zbavte defektů a nakrájejte na kolečka (chcete-li, můžete je oloupat). Pokrájené brambory vysypte do dobře vymazané zapékací formy (ideálně pravým máslem, ale dobře vám poslouží i obyčejný rostlinný olej).
Jakmile budete mít předchozí krok hotový, oloupejte dva stroužky česneku a prolisujte je. Jestliže máte raději ostřejší jídla, nebojte se množství česneku zdvojnásobit.
K prolisovanému česneku přisypte pokrájené bylinky (do pokrmu se skvěle hodí pažitka, petrželka či bazalka) a dle vašich chuťových preferencí i sůl a pepř. Do zapékací mísy k bramborám přidejte klobásu, kterou nejprve nakrájejte asi na 4 milimetry tlustá kolečka a obě suroviny promíchejte.
Následně do zapékací mísy přidejte i směs bylinek, koření a česneku a vše opět důkladně promíchejte. Casserole pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20 minut. Po uplynutí potřebné doby pokrm z trouby vyndejte na prkénko. Bez toho, aniž byste casserole míchali, jej posypte strouhaným sýrem (množství zvolte dle svých preferencí) a na různé místa rozklepněte vejce. Dbejte na to, abyste neponičili žloutek.
Poté vraťte casserole do trouby a pečte dalších 10 minut (nebo tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké a sýr rozteklý). Servírujte ze zapékací mísy doplněné salátem z čerstvé zeleniny, popřípadě omáčkou. Chuť bramborového casserole skvěle podtrhuje jednoduchý rajčatový salát, který připravíte z čerstvých rajčat, cibule a zálivky (ta se skládá z vody, cukru, octa, trochy pepře a soli). Množství surovin kombinujte tak, aby vám salát chutnal.
Napište komentář