Broušení nože v masovém mlýnku hravě zvládnete sami doma

Broušení nožů v mlýnku dnes nabízí málokdo. A tak je třeba zkusit to doma. Díky této metodě je to snadné, rychlé a účinné. A rozhodně k tomu nepotřebujete ani jakékoliv složité pomůcky, ani na to nepotřebujete žádné zkušenosti. Kdykoliv jsou nože tupé, stačí využít tento postup a budou opět ostré jako břitva.

Stačí jen jedna věc

Potřebovat budete skutečně jenom jednu jedinou věc a můžete se do broušení nožů v mlýnku pustit. Tou potřebnou věcí je brusný kámen. Ten se dá bez problémů koupit. Vy si ho však nechte zpracovat do tvaru kolečka, o stejném průměru, jako má takzvaná šajba. Tedy ona kulatá děrovaná část. Jakmile takový brusný kámen máte, nepotřebujete nic jiného. Hleďte také na to, aby kámen i svou výškou odpovídal velikosti kolečka. To kvůli správnému umístění.

Nejprve ho namočte

Jako první je třeba váš brusný kámen namočit. Postačí hrnek nebo jiná nádoba s vodou. V ní ho máčejte několik desítek minut. Potom vyndejte a jste připraveni. Sestavte svůj mlýnek a místo klasické šajby umístěte na její místo právě váš brusný kámen. V tu chvíli máte hotovo vše, co je k broušení potřeba.

Stačí otáčet mlýnkem

Když máte mlýnek sestavený a upevněný na stole, můžete se pustit do broušení nožů v mlýnku. A to tak, že se svým mlýnkem budete jenom otáčet. Jako když melete maso. Nyní však půjde na prázdno. Ideální je otočit ho minimálně padesátkrát. To by mělo postačovat k dokonalému nabroušení daného nože.

Rozeberte a omyjte

Nyní už stačí mlýnek zase rozebrat a jeho jednotlivé části umýt. To proto, že během broušení mohl vzniknout drobný prach, který pochopitelně nechcete mít ve svém jídle. A tak mlýnek opláchněte vodou, otřete a potom ho můžete sestavit a už využívat tak, jak jste zvyklí. Tedy k mletí masa, což půjde tak dobře, jako když jste mlýnek měli nový a jeho nůž byl nepoužitý, a tedy taktéž dokonale ostrý.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]