Budou se vám sbíhat sliny! Božský meruňkový džem, který musíte zkusit!

Někdy jedna vcelku jednoduchá pochoutka může pobláznit celou vesnici. Co máme tentokrát na mysli? Meruňkový džem! Za marmeládové šílenství může recept jedné babičky, který byl natolik chutný a ojedinělý, že jej po celá desetiletí ve vesnici dělali úplně všichni. Podařilo se nám ho najít, vyzkoušet, a opravdu se tomu nedivíme. A dnes jej tady máme také pro vás!

Jaké ingredience na tuto pochoutku potřebujeme?

Sezóna sklizně meruněk je charakteristická tím, že všichni zavařují. Dělají kompoty, marmelády a další dobroty. Aspoň takto může vypadat idylický život na vesnici. Meruňky pomohou v létě doplnit energii a jsou skvělým lehkým letním jídlem. Připravte si tuto meruňkovou specialitu v létě a nebudete litovat. Potřebujete na ni:

  • 4 kg meruněk
  • 120 dkg cukru krystal
  • Benzoát sodný

Připravujeme božské potěšení

Příprava tohoto džemu je opravdu velmi jednoduchá. Nejprve je samozřejmě potřeba meruňky důkladně umýt a případně odstranit shnilé kousky, nebo co se nám zkrátka nelíbí. U měkkých meruněk se totiž vždy něco najde, tak si na to dejte pozor. Nyní meruňky pečlivě rozřežeme na polovinu a odstraníme pecky. Připravené ovoce na džem potom přendáme do větší mísy a vaříme. Ještě předtím je však potřeba vše posypat cukrem a následně benzoátem sodným. Vařte na mírném ohni nebo na mírný stupeň na elektrické nebo indukční desce.

Připravte si nádoby na zavařování. Zavařovací sklenice je potřeba mít důkladně vymyté a zbavené případných pachů, které v nich mohly zůstat od jejich předchozího obsahu. Jakmile je budete mít důkladně vymyté, je potřeba je vysušit. Jakmile máte džem uvařený, nalijte jej do sklenic a pečlivě uzavřete. Následně je potřeba sklenice na několik minut vždy otočit dnem vzhůru. Nakonec klasicky zabalit do teplé látky po dobu 2 až 3 dní a nechat vychladnout.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]