Náš oblíbený haléřový recept z 60. let: Tyto bylinkové prsty jsou v naší rodině hitem

Bylinkové tyčinky hotové na talíři

Od doby, kdy lidé začali připravovat chléb, došlo ke značnému rozvoji. Bylo vynalezeno velké množství koláčů, buchet, sušenek a dalších sladkých i slaných dobrot.

Každý způsob vaření je jedinečný, protože nese ozvěnu konkrétní kultury. Například ve státech východního bloku se od pradávna připravovaly slané i sladké buchty a různé pletýnky – tedy pečivo ve tvaru copů a drdolů. Jak přesně k tomuto způsobu přípravy  pečiva došlo, není jasné. Jako inspirace pravděpodobně posloužil ženský drdol nebo cop. Jeho pletení není nijak zvlášť složité a lze jej využít i na vláčném  těstě.

Bylinkové tyčinky („prsty“) na pánvi

V našem případě ale z těsta bez kynutí a zaplétání vykouzlíme pirožky (či spíše „prsty“). Budou se vám hodit jako pohoštění, chuťovka ke sledování televize, drobná svačinka s sebou na vycházky, treky nebo třeba na koupaliště. Poslouží i jako příloha k letním salátům. Jako zeleninová složka se může využít čerstvá zelená nať nebo bylinky – petržel, kopr, pažitka, koriandr nebo jakékoliv jiné čerstvé bylinky, které máte rádi. Nasekají se nadrobno a přidají se do těsta, aby mu dodaly chuť a vůni.

Ingredience:

  • Kefír – 250 g;
  • vejce – 1 ks;
  • tvaroh – 100 g;
  • cukr – 1 polévková lžíce;
  • sůl – ½ lžičky;
  • zelenina – 100 g;
  • rostlinný olej – lžíce;
  • prášek do pečiva – 10 g;
  • mouka – 350 g.
Patnáctiminutový zákusek hotový nakrájený

Bez tohoto lahodného tvarohového zákusku si můj manžel ranní kávu nedokáže ani představit

Bylinkové tyčinky krájení těsta

Postup přípravy bylinkových pirožků

  • Do misky s kefírem rozbijte vajíčko.
  • Přidejte tvaroh, cukr, sůl a nasekané bylinky.
  • Promíchejte do hladka.
  • Vsypte mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké  těsto.
  • Těsto namažte rostlinným olejem a hněťte na pracovní ploše nebo na válu.
  • Poté těsto rozválejte na čtvercovou placku o tloušťce 5 mm.
  • Vrstvu rozdělte na 3 části, každou nakrájejte (rádlem, ostrým nožem nebo krájecím kolečkem) na obdélníky silné 2-3 cm.
  • Na pánvi v rostlinném oleji opečte obdélníky těsta z obou stran dozlatova.

Bylinkové tyčinky na pánvi

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*