Čaj s mlékem – co vy na to?

Někdo ho nemůže ani cítit a zvedá se mu „kufr“ a druhý na něj nedá dopustit. Čaj jako takový představuje druhý nejoblíbenější nápoj hned po vodě. Ale čaj s mlékem, to už je jiná kapitola.

Ve střední Evropě není až tak moc oblíbený a většina si čaj dopřává s medem a citrónem. Avšak na dálném orientu je mléko v čaji doma mnohem více. Nalézt ho můžete v čajích mongolských, tibetských a bezpochyby v indickém masala chai. Samotný čaj má za sebou dlouhou minulost a určitě ho čeká i velmi zajímavá budoucnost. Odkud se, ale vůbec čaj s mlékem vzal?

Kde se vůbec vzal čaj s mlékem?

Na to existuje několik teorií. Těžko říci, která je ta pravá. Tvrdí se, že pití čaje s mlékem pochází původně z Anglie, kde je tento zvyk stále velmi oblíbený. Z historie to bylo tenkrát údajně nutností. V době, kdy se nedařilo vyrobit kvalitní porcelán, který by nepraskal po nalití vřelé vody, se přišlo na tento způsob. Nejdříve se nalilo do hrníčku mléko a poté se z konvice doléval horký čaj. Ovšem stejně tak mohli do hrníčku nalít studenou vodu a dolévat horkým čajem. Těžko říci, zda si tuto zásluhu Angličané připisují právem. Nicméně pravdou je, že jde o oblíbený druh nápoje a neohrnují nad ním nos, jako mnozí u nás doma. Sama jsem si oblíbila vanilkový čaj s mlékem a dělávám si ho mnohdy místo kávy a dokonce i místo zákusku, pokud jej přisladím.

Různé podoby čaje s mlékem

Lidé jsou, co se chutí týká, velmi kreativní. Proto vzniklo mnoho receptů na čaj s mlékem. Může být obohacený, jak jsem psala vanilkou, skořicí, karamelem, zázvorem a mnozí si místo mléka do černého čaje nalívají kondenzované mléko. Přidáním mléka se totiž změní samotná podstata chuti čaje. Nejčastěji se pro přípravu tohoto nápoje používají černé čaje, kde převládá dřevitá chuť a přidáním mléka se zjemní na karamelově vanilkovou. Ve správném poměru se tak přidání mléka podílí na křehké rovnováze hořkosti a sladkostí šálku čaje. A právě indická masala je na tomto základě. To, zda si připravit čaj s citrónem a medem nebo mlékem je spíše otázkou individuálních preferencí a kultury.

Fotografie publikována se svolením Sira Anamwong Photography/FreeDigitalPhotos.net