Celý život strouháte špatně: K čemu slouží jednotlivé strany struhadla? Každá z nich má speciální skrytou funkci

Fotografie: iStock

Používání struhadla v kuchyni je na denním pořádku. Ovšem i přes to málokdo ví, k čemu všechny jeho strany slouží. Tyto znalosti vám mohou práci v kuchyni velmi usnadnit.

Když zajdete do obchodu s domácími potřebami, najdete sekci kuchyně, zjistíte, že není struhadlo jako struhadlo. Je jich neskutečné množství. Je určitě dobré pořídit si struhadlo s několika typy zubů, ale víte jistě, že každou stranu umíte správně používat? K čemu vlastně slouží?

Fotografie: Depositphotos

Nejčastěji používaná hrubá strana

Začněte tedy univerzální stranou, kterou používáte nejvíce. Hrubé struhadlo, na kterém můžete připravit většinu zeleniny, například mrkev nebo salátovou okurku, také řepu a další. Velmi užitečné je také na sýr na pizzu nebo krémovou polévku, kterou sýrem můžete zahustit. Možná vás ale nikdy nenapadlo na této straně strouhat máslo, respektive obecně strouhat máslo. Ale je to skvělý trik, jak jej nechat rychleji změknout a připravit z něj následně těsto na pečení.

Jemná část struhadla

Středová strana se nepoužívá tak často, kromě pečení koláčů. Je velice jemná, proto je vhodná pro rozemletí čokolády na drobky nebo na křehké sušenky či oříšky na posypání výsledného dezertu. Stejně tak je ideální pro strouhání syrových brambor, z nichž následně připravíte lahodné a jemné bramboráky.

Malé kulaté dírky připomínající zoubky

Tuto stranu struhadla používá jen málokdo. Většina lidí totiž vůbec netuší, k čemu je dobrá. Zkuste si na internetu najít struhadlo na citrusovou kůru. Ihned se vám objeví stejný vzor. Je tedy ideální pro strouhání citrónové, limetkové nebo pomerančové kůry při pečení či do různých nápojů. Skvěle se na něm také připravují ingredience pro přípravu svařeného vína.

Fotografie: Pexels

Naše babičky ale našli trik se struhadlem, kterým jim pomohl očistit ryby od šupin během několika sekund. Položily rybu na stůl, přidržely si ji u hlavy a opatrně přejížděly jejím trupem po struhadle. Poté rybu i struhadlo umyli pod tekoucím studenou vodou, aby se zbavily šupin i zápachu.

Poslední strana zvaná „ústa“

Poslední strana struhadla připomíná tvar úst. Používá se pro krájení brambor na kolečka nebo ke krouhání zelí na salát nebo boršč. Velice usnadní práci, protože krouhání zelí běžným nožem je velice obtížně, zároveň i velice nebezpečné. Zde máte jistotu, že se jen tak snadno neříznete do prstu.

Zdroj: Thedaringkitchen