Plynový sporák vyžaduje správnou péči, která není nijak náročná

Plynový sporák je běžnou součástí mnoha domácností. Nutností je udržovat ho v čistotě. Jak na to, aby vám to nesebralo půl dne času? Stačí dodržovat několik správných zásad a postupů a bude to hračka. Ukážeme vám, co a jak.

Bezpečnost především

Když se rozhodnete čistit plynový sporák opravdu důkladně, ne jenom setřít povrchové nečistoty, je na místě uzavřít přívod plynu. Jedině tak zajistíte, že ten nebude nikde unikat. Až potom se můžete pustit do další práce.

Touto prací je rozdělání jednotlivých hořáků. U většiny sporáků je stačí jednoduše vyjmout. Pokud by to nešlo, podívejte se do návodu, kde najdete ten pravý postup.

Hořáky nechte odmočit

Nejlepším postupem, jak vyčistit hořáky sporáku, je jejich odmočení. Připravte si lázeň z teplé vody a z přípravku na nádobí. Do ní hořáky položte nejméně na 30 minut. Nečistoty povolí a vy je potom pomocí hadříku nebo kartáče snadno odstraníte. Následně můžete nechat hořáky důkladně oschnout.

Zaměřte se na sporák

Nyní se přesuňte ke sporáku, kde je třeba odstranit nečistoty z míst, kde jsou hořáky umístěny. I tady je nejlepší vše odstranit klasicky mechanicky, třeba pomocí hadříku, kterým nečistoty snadno setřete.

Používejte správné prostředky

Na plynový sporák a jeho čištění se dají použít jak prostředky, které koupíte v obchodě, tak i ty, které si vyrobíte doma. V tomto směru doporučujeme využít kombinaci jedlé sody a vody. Díky tomu vznikne domácí čisticí pasta bez chemie, která si poradí i s usazenými nečistotami.

Omyjte, otřete a je hotovo

Poslední fází je i důkladné omytí a otření čistou vodou. Jedině tak eliminujete vznik případného zápachu, který vznikne kvůli teplu a zbytkům čističe. Potom už stačí vše zase umístit na svá místa, zapnout plyn a sporák vyzkoušet, zda funguje.

Prevence je základ

Aby šlo čištění sporáku v budoucnu lépe a jednodušeji, myslete na takzvanou prevenci. Co si pod ní představit? Jakmile se objeví nečistota, ihned ji, ještě za čerstva odstraňte. Nebude mít šanci zaschnout, kdy je její odstranění podstatně komplikovanější.

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]