Velmi znečištěná pánev může vypadat jako nová. Stačí mít po ruce několik ingrediencí a připravit si silný čistící prostředek

Fotografie: Unsplash

Vypálené hrnce s tukem nejsou nic pro ženy, které tráví v kuchyni mnoho času. Mají své triky a metody, díky kterých jsou jejich hrnce pořád jako nové, i když v nich vaří denně. Některé ženy se ale stydí vařit ve svém nádobí, pokud má přijít návštěva, protože je mají mastné a připálené.

Ekologická a jednoduchá metoda zbaví nádobí mastného tuku

Fotografie: Freepik

Hrnce i pánve budou čisté po použití jednoduchého triku. Nebudete muset kupovat speciální čisticí prostředky ani nic dělat jinak, než jak jste zvyklí. Na recept na špinavé hrnce budete potřebovat:

  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 10 lžic octa
  • Drátěnku

Nejdříve všechny přísady smíchejte, aby vznikl roztok na připáleniny. Pomocí drátěnky začněte odstraňovat tyto zbytky spáleného tuku z vašeho nádobí. Není to žádný magický vzorec ani tajný trik. Abyste odstranili veškeré nečistoty, které se v hrnci usadily.

Fotografie: Freepik

Budete muset použít sílu, ale pokud vám čištění nejde, můžete do roztoku přidat ještě mýdlo nebo čisticí prostředek. Stačí jakákoliv chemická látka. Pokud budete postupovat pomalu a v klidu, snadno připáleniny odstraníte.

Hrnce nebudou zářit novotou hned po prvním čištění

Pánve si po prvním čištění zanechají matný tón, ale i tak to nevzdávejte a pánve pravidelně čistěte. Během několika čisticích procesů bude jako nová. Nejlepším řešením je koupit si nádobí a pánve takové, které se budou hodit na váš typ sporáku. Jsou totiž rozdílné materiály, některé budou sedět na plynový hořák, ale nebudou se hodit na indukci a budou se lehce připalovat.

Fotografie: Freepik

Pokud nebude fungovat jedlá soda, určitě zkuste prací prášek, který si poradí nejen s oblečením, ale také s připáleninami. Dejte do hrnce nebo pánve několik lžiček prášku a přiveďte s vodou k varu. Nechte několik minut vařit a poté vypněte sporák. Až voda vychladne, můžete odlupovat spáleninu, která půjde snadno dolů. Hrnce pak můžete klasicky umýt.

Největším problémem bývá připálené mléko. Za prvé je z něj strašný zápach a za druhé se ho těžko zbavíte. Pomůže stolní olej, který nakapejte na dno hrnce a houbičkou odstraňte. Stačí nechat olej 10 minut působit.

Zdroj: TheSpruce

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]