Okenní lišty budou opět jako nové při dodržení správného postupu čištění

Nejsou to jenom tabule skla, které je třeba čistit. Nezapomínejte také na okenní lišty. Jak je udržovat v čistotě? Poradíme vám. Zdá se to možná jako něco komplikovaného, ale opak je pravdou. Když máte posuvná okna, nebo posuvné skleněné tabule či dveře, takto zajistíte, že kolejnice budou vždy jako nové.

Stačí čtyři věci

Co budete na okenní lišty a jejich vyčištění potřebovat? Jsou to jenom 4 věci. Základem bude bílý ocet, dále to bude také jedlá soda, třetí věcí je zubní kartáček a věcí poslední je hadřík. Nic více už potřebovat nebude a tak se můžete pustit do práce.

Posypte jedlou sodou

Jako první bude třeba okenní lišty posypat jedlou sodou. Hlavně tam, kde jsou viditelné nečistoty a viditelné plísně. Se sodou rozhodně nešetřete a použijte jí dostatek.

Potom vezměte bílý ocet a trochu ho na místa se sodou nalijte, nebo ho aplikujte rozprašovačem.

Nechte působit

Po nalití octa dojde k tomu, že se vytvoří chemická pěnivá reakce. To je zcela v pořádku. Nechte oba produkty dělat svou práci a nechte je asi 10 minut působit. Potom vezměte zubní kartáček a můžete se pustit do čištění. Díky jeho štětinám snadno odstraníte i zašlou špínu na hůře dostupných místech.

Pokud je nečistot opravdu hodně, doporučujeme použít také papírové utěrky, kterými vždy lištu projedete, tím je zachytíte a díky tomu je také odstraníte pryč. Tento postup se hodí u výrazného znečištění.

Na závěr otřete

Jakmile jsou vaše okenní lišty čisté, je třeba vzít si hadřík namočený ve vlažné vodě, kterým je dokonale vytřete. Odstraníte tak zbytky octa, stejně jako jedné sody, ale i zbytky nečistot. Nechte uschnout a můžete zkontrolovat výsledek. Sami vidíte, že tento postup byl ekologický, rychlé a hlavně efektivní, protože fungoval. Vaše okna budou jak bez nečistot, tak i bez plísní, které může často způsobovat voda, která do spodních kolejnic stéká.

Fotografie: Valerie Vidit

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]