Neocenitelné čistící prostředky na připálené pánve a zažrané nečistoty v hrncích

Fotografie: Freepik

Kuchyňské nádobí a náčiní je nutné pravidelně a důkladně čistit, aby se na něm neusazovaly mastné nečistoty, které obvykle způsobují připalování a postupným zapékáním mohou vést až úplnému zničení. Zejména u pánví je nutné dbát na vhodné ošetřování vnějšího povrchu, který je v přímém kontaktu s topným elementem.

Ten se zanáší značným množstvím tuků, které se připékají k povrchu a vytvářejí pevnou tuhou vrstvu, kterou se obvykle lidé snaží odstranit mechanickými prostředky, které mohou způsobovat poškrábání, což se často projevuje na schopnosti nádobí rovnoměrně se zahřívat.

Kromě mechanických čisticích prostředků lze využít také chemických metod, jež jsou mnohem šetrnější a umožňují odstranění napečenin bez větší námahy. Zde jsou nejčastěji využívané postupy.

Čistění vnějších povrchů pánve chemickou metodou

K chemickému čistění je možné využít agresivních přípravků, ale také běžných přírodních látek, jež je ovšem nutné aplikovat předepsaným postupem, aby byla zajištěna jejich optimální účinnost. Nejčastěji se aplikují tyto:

  • octový zábal
  • jedlá soda, ocet a hořčice
Fotografie: Pixabay

Octový zábal

Použití octového zábalu pomáhá odstranit nečistoty a tukové usazeniny jak z vnitřního, tak z vnějšího povrchu pánve.

Provádí se takto:

  1. Vezměte pevný plastový pytel a nalejte do něj ocet tak, aby bylo možné pánev co nejvíce ponořit.
  2. Vložte pánev do pytle a pevně jej zavažte provázkem.
  3. Protřepejte tak, aby se ocet dostal na celý povrch pánve.
  4. Nechte nejméně 12 hodin působit.
  5. Po vyjmutí posypte povrch solí a důkladně otřete plastovou drátěnkou.
Fotografie: Pixabay

Jedlá soda, ocet a hořčice

Tento postup se aplikuje především na usazeniny na vnějším povrchu pánve a provádí se tímto způsobem:

  1. Odšroubujte rukojeť pánve.
  2. Připravte si do velké nádoby roztok vroucí vody se 100 g jedlé sody a 100 g mletého hořčičného semínka.
  3. Pánev nechte v tomto roztoku několik minut vařit a poté vychladnout.
Fotografie: Depositphotos

Pokud na pánvi ulpívají ještě nějaké nečistoty, můžete je posypat jedlou sodou a následně zalít octem. Vytvoří se hustá pasta, kterou necháte působit a poté jen setřete houbou. Stejným způsobem lze odstranit také napečeniny z roštu v troubě.

Spáleniny na povrchu pánve

Kromě usazenin se mohou na pánvi vytvořit také spáleniny (zejména, začne-li přímo její obsah nebo vnější povrch hořet). Ty lze jednoduše odstranit buď vyvařením jedlé sody v malém množství vody, nebo vařením roztoku vody a octa s lžičkou jedlé sody. Vaření by nemělo trvat déle než 10 minut a napáleniny je pak nutné odstraňovat ještě mechanicky, ovšem až poté, co pánev vychladne.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]