Domácí prostředek na bělení dokáže vrátit prádlu přirozenou zářivost

Bělení prádla je nezbytné, pokud chcete u bílého oblečení zachovat jeho přirozenou zářivost a také jasnost. Ta postupně mizí a mohou se objevovat odstíny šedivé, nebo dokonce žluté. A tomu je třeba zamezit aktivním bělením. V obchodech sice najdete desítky různých produktů, ale proč je používat, když existují jiné a mnohem lepší a také jednodušší metody. Zvládnete je v pohodlí domova, rychle a jednoduše.

Připravte si speciální roztok

Základem domácího bělení prádla je speciální roztok. Jeho unikátem je to, že se skládá jenom ze dvou, poměrně běžných ingrediencí. Aby se vám vše povedlo, budete potřebovat klasické pevné mýdlo na praní a dále už jenom manganistan draselný. Možná vám bude známější označení hypermangan. I když jde o látku, která může názvem budit obavy, rozhodně se jí nebojte a opatřete si ji. Na bělení prádla je správnou volbou.

Připravte dva roztoky

Jako první nalijte horkou vodu do jednoho hrnce a přidejte trochu nastrouhaného pracího mýdla. Je třeba počkat, až se dostatečně rozpustí. Potom nalijte stejné množství vody do druhého hrnce. I tady by měla být voda horká. Do ní přidejte 5 – 7 krystalů manganistanu draselného a nechte je rozpustit. Odstín by měl být spíše růžový. Pokud přechází do fialova, přidejte další vodu a příště použijte méně krystalů.

Následně už je postup velmi jednoduchý. Když jsou v obou nádobách základní látky na bělení prádla rozpuštěné, tak obě tekutiny smícháte dohromady, v jednu. V tu chvíli jste hotovy a můžete brát do ruky své oblečení.

Namočte a potom klasicky vyperte

Co s vaším bílým oblečením udělat? Je to velmi jednoduché. Když máte svůj bělicí roztok hotový, tak do něho své bílé oblečení jednoduše namočíte. Chvíli ho necháte a následně můžete dát oblečení bez ždímání do pračky. Tady už zapnete klasický program, přidáte prášek a vyperete. Po vytažení a uschnutí prádla budete zírat, jak je dokonale zářivé.

Fotografie: Pixabay, Mabon

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]