Jak se dá v obchodech poznat čerstvé maso? Nedívejte se na štítek, ale zkuste tento jednoduchý trik s vaším prstem. Jde o nejjednodušší možnost, jak se dá rychle a také snadno zjistit, zda ten kousek kuřecího masa který chcete koupit je opravdu čerstvým, nebo zda se naopak jedná o kus, který zde už leží dlouho, a jeho nákupem riskujete, že jeho chuť nebude dokonalá, nebo že dokonce dojde k tomu, že vás budou trápit zdravotní problémy.
Začněte barvou
Než se vůbec rozhodnete zkusit tento test čerstvosti masa pomocí svého prstu, je dobré se na prodávané maso důkladně podívat. Pokud je kuřecí prso příjemně růžové, rozhodně je na místě si ho koupit. Pochází z farem, kdy bylo dobře krmeno a maso tak bude dostatečně kvalitní, když je ale maso spíše žluto-šedé, je dobré od něho dát raději ruce pryč, protože to může ukazovat na používání různých potravinových doplňků.
Kromě barvy masa je dobré sledovat také barvu tuku, který může drůbeží maso mít. Pokud má tuk nažloutlý, ukazuje to na krmení kukuřicí a jinými přírodními krmivy, což je správně. Naopak bílý tuk není u zvířat až tak typický. Tady je třeba být na pozoru a variantám s bílým tukem se raději vyhnout.
Nyní použijte svůj prst
Pokud se vám maso zdá na první pohled dobré, tak přichází na řadu chvíle, kdy se použije právě váš prst. A jak? Jednoduše do masa píchněte ukazovákem. Funguje to nejenom u masa čerstvého přímo na pultech, ale funguje to také u masa baleného, třeba na tácku ve folii. Udělejte do masa prstem důlek a sledujte, co se bude dít.
Pokud daný důlek rychle zmizí a maso se rychle vrátí do svého původního vzhledu, můžete si ho vzít. Pokud ale bude důlek v mase další dobu, je vhodné raději hledat dále, protože kousek nemusí být nejčerstvější. To platí u kuřecího. Pokud naopak kupujete hovězí, a důlek zůstává, je to známka toho, že tento kousek masa je dobře stařený.