Pomazánky a paštiky patří v mnoha domácnostech k milovaným jídlům. Ale jestli chcete změnu, zkuste sáhnout po vejcích a vlašských ořeších.
Proč že se pomazánky a paštiky těší takové oblibě? Díky nim spotřebujeme zbytky, finančně nevykrvácíme, a ještě do nich nenápadně schováme i leckteré složky, nad nimiž by zejména děti „frfňaly“. Paštika plná bílkovin a vitamínů, tedy zdravých ingrediencí, navíc z dostupných zdrojů, to je sen každého rodiče, partnera… zkrátka kohokoli, kdo připravuje snídaně, svačiny nebo pohoštění.
Neobvyklá chlebíčková pomazánka: nikdo neuhodne, z čeho je!
Zejména při slavnostních příležitostech často chystáme český fenomén jménem obložené chlebíčky. Klasickou variantu s bramborovým či vlašským salátem nebo s máslem lze obměnit. Připravte si z vajec a vlašských ořechů lahodnou pomazánku, která bude nejen výživná, ale potěší chuťové pohárky dětí i dospělých. Toto je skvělá volba na snídani i svačinu pro celou rodinu. Zcela jistě zpestří vaši sváteční i všednodenní tabuli. Ba co víc, bude nejen chutnat, ale strávníci ani nebudou věřit, z čeho je vyrobená!
Ingredience:
- Velká cibule – 1 ks (cca 250 g);
- Vejce – 4 ks;
- Vlašské ořechy – 50 g;
- Máslo – 1 lžíce;
- Rostlinný olej – 1 lžíce;
- Sůl – 0,5 lžičky (nebo podle chuti);
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Stroužek česneku – 1 ks (volitelně).
Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo (doba varu – zhruba 10 minut).
- Cibuli nakrájejte a osmahněte na rozehřáté směsi másla a rostlinného oleje dozlatova.
- K osmahnuté cibuli přidejte špetku cukru, získá tak jemnější chuť.
- V míse smíchejte osmaženou cibuli, natvrdo uvařená vejce a umleté nebo nastrouhané vlašské ořechy.
- Pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte, dokud nezíská hladkou konzistenci.
- Podle chuti přidejte sůl, pepř a případně prolisovaný česnek – chuť bude díky česneku výraznější. Lze použít i česnek sušený, je vhodný i pro lidi, kterým čerstvý česnek působí problémy.
- Tato pomazánka je skvělá na chleba nebo na jiné pečivo.
- Pomazánka díky obsahu proteinů a bílkovin dodá energii na velice dlouhou dobu. Skvělá tedy bude i na namazání svačiny na výlety.
Napište komentář