Chutná masová roláda přijde vhod jako dokonalý sváteční oběd

Jak může vypadat sváteční jídlo? Jako tato masová roláda, která je připravena z hovězího masa a má celkem netradiční náplň. Doporučujeme ji vyzkoušet, jelikož si získáte obdiv nejenom vaší rodiny, ale i každého, kdo ji ochutná. Navíc se nemusíte být složitosti její přípravy. Je velmi jednoduchá. Tak pojďme na ni.

Co budete potřebovat?

Aby se vám masová roláda povedla, budou potřeba správné ingredience. Jaké jsou ty pravé? Zde je jejich soupis včetně množství, které budete potřebovat.

  • 1 kg hovězího masa
  • 1 cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 400 ml rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 g sýra
  • 3 lžíce strouhanky
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky bazalky
  • ½ lžičky petržele
  • ½ lžičky soli

Připravte si náplň do masa

Jako první si připravte náplň do masa. Nalisovaný česnek smícháte s kořením a také se solí, stejně jako se strouhankou. Vše důkladně promícháte a potom přidáte syrová vejce a dále i nastrouhaný sýr. Vše znovu zamícháte a necháte odpočinout.

Nachystejte maso

Zatímco náplň odpočívá, je třeba si připravit maso. Zadní krájejte tak, aby z něho vznikla velká placka, tedy jakoby obrovský řízek. Ten následně lehce naklepejte, aby bylo maso tenké. Díky tomu se vám bude masové roláda snadněji balit. Tloušťka by neměla přesáhnout jeden centimetr, což ovlivníte už tím, jak budete maso řezat. Následně povrch masa z obou stran osolte a opepřete

Rozetřete náplň a zabalte

Nyní vezměte svou náplň a můžete ji rovnoměrně rozetřít po celém povrchu masa. A to, pokud možno až po okraje. Následně vezměte jeden okraj a začněte ho opatrně rolovat. Stejně, jako koberec. Když je hotovo, vezměte provázek a snažte se maso zavázat, aby vám masová roláda dokonale držela tvar. V tu chvíli je připravena na tepelnou úpravu.

Nyní do trouby

Masová roláda se peče, a tak ji dejte do zapékací mísy, ke které přidáte také nasekanou cibuli, dále rajčatový protlak a samozřejmě také víno. Vše zabalíte do alobalu a vložíte do trouby. Doba pečení je 2 hodiny, při teplotě 180 stupňů Celsia. Zhruba 20–30 minut před koncem pečení doporučujeme alobal sundat. Omáčka se více zahustí a vaše roláda bude mít mnohem křupavější kůrku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]