Cuketa patří mezi levné a velmi zdravé potraviny, ale ne každý má k této zelenině sympatie. Díky tomuto receptu na cuketové lívance však zaručeně svůj názor na cuketu změníte.
Obyčejná cuketa patří mezi velice zdravý druh zeleniny, který má spoustu zdravotních benefitů. Spousta lidí však neví, jak jí konzumovat nebo zpracovávat. To pak bývá důvodem, proč se cuketě lidé vyhýbají. Někteří si jí dělají na grilu jako přílohu například k masu. Díky tomuto receptu se však naučíte další způsob, jak udělat z cukety velmi lahodný a dietní pokrm.
Co budete potřebovat
- 700g cukety
- 1 ks mrkve
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- rostlinný olej na smažení
- kopr, sůl a černý mletý pepř dle chuti
- 300 g mletého masa
- bylinky dle chuti k dochucení masa
Očistěte a nastrouhejte cuketu
Jako první je potřeba si připravit cuketu. Cuketa bude mít většinou tvrdší slupku a tak je dobré se jí zbavit společně se semínky. Poté si vezměte dostatečně velkou misku a hrubé struhadlo. Na hrubém struhadle veškerou cuketu nastrouhejte do misky, kam poté přidejte sůl a nechte 10 až 15 minut odležet.
Vytvořte zeleninovou směs
Po uplynutí doby z cukety vymačkejte veškerou vodu a vraťte jí do misky. Do misky k cuketě nastrouhejte na středně hrubém struhadle mrkev. Dále přidejte nadrobno nasekaný kopr, rozklepněte vejce a zasypte moukou. Nakonec do směsi přidejte mletý černý pepř a celou směs důkladně promíchejte, čímž vytvoříte hladké těsto.
Dokončete cuketové lívance
Maso dejte do misky, dle chuti k němu přidejte sůl a pepř. Bylinky nakrájejte najemno, přidejte je k masu a vše společně promíchejte. Poté si vezměte pánev, na které rozpalte rostlinný olej. Na rozpálený olej dejte polévkovou lžíci cuketového těsta, na které posléze dejte o trošku menší lžíci masa.
Následně dejte opět vrstvu polévkové lžíce těsta a smažte z obou stran dozlatova asi 5 až 7 minut. V tuto chvíli máte hotovo, cuketové lívance se výborně hodí jako dietní snídaně.
Napište komentář