Chutné mohou být palačinky i bez vajec. Inspirujte se tímto receptem

Palačinky jsou v české gastronomii poměrně populární. Lidé si je připravují především na sladko, avšak je možné je konzumovat i naslano. Standardně se palačinkové těsto zhotovuje z mouky, špetky soli, cukru, prášku do pečiva, mléka a vajec. My vám však přinášíme stejně tak skvělý recept, který vajíčka neobsahuje. Těsto je dokonale vláčné a mnohem chutnější než to klasické. Přesvědčte se.

Potřebné suroviny k přípravě bezvaječných palačinek

Než se pustíte do smažení bezvaječných palačinek, připravte si tyto ingredience na těsto:

  • 1 litr mléka
  • 2 lžíce cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Jak postupovat při přípravě bezvaječných palačinek?

Do hluboké mísy vsypte hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a do směsi přilijte teplejší mléko a olivový olej. Vařečkou nebo metličkou vytvořte hladké a polotekuté těstíčko bez hrudek.

V další fázi si rozehřejte v pánvi trochu slunečnicového oleje a na něj vlijte naběračkou trochu palačinkové směsi. Pečte placku z obou stran dozlatova.

Servírování palačinek bez vajíček

Hotové palačinky můžete plnit dle svého uvážení a chuti. Dokonalé budou například s čerstvým ovocem (jahodami, banánem, broskví, meruňkami, borůvkami, jablky), nebo se sladkým tvarohem.

Pro milovníky čokolády je vhodná například oříšková pomazánka Nutella, kakao s cukrem, nebo Granko. Chutné budou palačinky i se skořicovým cukrem, či šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

Servírujte je ideálně teplé, dobré jsou ale i studené (třeba s marmeládou). Pokud v těstě uberete cukru, vzniknou vám i polotovary na plnění slanými ingrediencemi, jako například strouhaný tvrdý sýr, nebo ten měkký smetanový.

Plnit se dají slané palačinky i restovaným špenátem s vejcem. Možností je tedy nespočet. Je jen na vás, zda si budete chtít pochutnat na slaném či sladkém pokušení.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]