Karbanátky z mletého masa jsou neuvěřitelně variabilní potravina. Ať do nich přidáte cokoliv, vždycky budou báječně chutné. Cikánské karbanátky jsou toho zářným příkladem.
Cikánské karbanátky vás překvapí svou neobvyklou šťavnatostí a harmonickou chutí. Mohou za to rajčata a zelené bylinky, které se přidávají do masové směsi a propůjčí jí tak své nezaměnitelné aroma. Jakmile je jednou vyzkoušíte, velmi brzy přijdete na to, že s obyčejnými karbanátky tu nemáte co do činění. Tohle je totiž jídlo, které neudělá ostudu ani na slavnostní tabuli. Na druhou stranu se ale neztratí ani v batůžku sbaleném na výlet.
Na cikánské karbanátky budete potřebovat tyto ingredience:
- Mleté hovězí maso – 700 g
- chléb – 2 až 4 plátky (záleží na velikosti)
- cibule – 3 ks
- česnek – 2 stroužky
- rajčata – 3 ks
- kopr – 0,5 svazku
- petrželka – 0,5 svazku
- mléko – 150 ml
- sůl – 1 lžička
- mletý černý pepř – dle chuti
- slunečnicový olej – 2 lžíce
Připravte suroviny
Začněte tím, že vyloupejte střídku z chleba, rozdělte ji na malé kousky a vhoďte je do hluboké misky. Zalijte chléb vlažným mlékem a nechte ho stát asi 10 nebo 15 minut, aby se důkladně nasákl. Mezitím si připravte mleté maso. Pokud máte maso v celku, semelte ho mlýnkem na jemném nástavci. Pokud jste koupili hotové, již umleté maso, máte o starost méně.
Omyjte rajčata, ostrým nožem je po obvodu nakrojte dokola jediným mělkým řezem tak, abyste překrojili slupku a vložte je do hrnce. V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a přelijte ji přes rajčata. Nechte je chvilku stát, vodu slijte a nahraďte ji vodou ledovou. Tu pak opět slijte a z rajčat stáhněte slupku.
Čistou dužninu pak nakrájejte na jemné kostičky. Kopr a petrželku opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nasekejte najemno a smíchejte s pokrájenými rajčaty. Oloupejte česnek a cibuli a obojí nakrájejte na menší kousky.
Vytvořte masovou směs
Pokud už je střídka chleba dostatečně nasáklá a měkká, slijte z ní mléko a chléb důkladně vyždímejte. Mělo by v něm zbýt naprosté minimum tekutiny. Později by totiž výrazně narušovala strukturu karbanátků, které by nedržely pohromadě a rozpadaly by se.
Chléb, česnek a cibuli vložte do mixéru a vše najemno promixujte. Mleté maso vložte do hluboké misky, přidejte nasekaná rajčata i směs z mixéru. Vše osolte a podle chuti opepřete, popřípadě přidejte i jiné oblíbené koření, a promíchejte.
Upečte chutné karbanátky
Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na pečicí papír nalijte trochu slunečnicového oleje a silikonovým štětcem jej rozetřete po celé jeho ploše. Z připravené masové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně, tvarujte z nich šištičky a vyrovnejte je vedle sebe na připravený plech.
Vložte plech s karbanátky do trouby, kterou jste nechali předehřát na teplotu 220 °C a pečte je po dobu kolem 30 minut. Každá trouba peče trochu jinak, a proto si je raději pohlídejte, abyste maso nespálili, anebo naopak nezůstalo uvnitř syrové.
Hotové cikánské karbanátky podávejte s vařeným nebo opečeným bramborem či bramborovou kaší, doplněnou o čerstvou zeleninovou oblohu a ozdobte snítkou petrželky. Skvěle ale budou chutnat i později studené jako perfektní svačina na výlet.