Sýrové Sýrové bramboráčky plněné masem. Natolik výtečné, že je dělám 3x týdně. Perfektní k obědu, i jako svačina na výlet plněné masem. Natolik výtečné, že je dělám 3x týdně. Perfektní k obědu, i jako svačina na výlet

Smažená placka

Takzvané „čarodějky“ mají dlouholetou tradici, převážně v pobaltských zemích. Jsou skvělé a nenáročné na přípravu.

Lidé ve 13. století neměli tolik času na to, aby připravovali zvlášť maso a brambory. Bylo pro ně jednodušší vše smíchat dohromady a jenom nechat upéct. Pravděpodobně recept přišel z Litevského knížectví, kam jej zavedli bělorusko-litevští Tataři, kteří na tamním území žili několik století. Proto čarodějky obsahují mnoho masa a cibule. Dají se jíst k obědu, podávané se salátem, nebo si je člověk může vzít s sebou na výlet, jako výživnou svačinku. Člověk se nemusí bát je jíst rukama, jsou to obyčejné placky a nijak zvlášť nešpiní.

Suroviny na přípravu čarodějek

  • 4 větší brambory
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • sůl, mletý pepř
  • 60 gramů másla
  • 500 gramů mletého masa (buď vepřové nebo hovězí)
  • 2 cibule
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 2 stroužky česneku

To, jestli zvolíte maso vepřové či hovězí, je pouze na vás. Kuřecí není moc vhodné, jelikož špatně drží tvar. A pokud nejste skalními fanoušky koriandru, můžete ho v klidu vynechat, nic tím nezkazíte.

brambory vejce mouka

Postup dělání čarodějek

Oloupejte brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Následně je ponořte do mísy s vodou a nechte je tam zhruba 15 minut. Do další mísy přidejte maso, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř a koriandr. Vše pořádně smíchejte.

Bramborová směs s mletým masem

Vodu z brambor slijte a brambory řádně osušte. Přidejte k nim vejce, mouku a můžete, popřípadě, přidat ještě trochu soli. Opět vše řádně promíchejte. Dejte si rozehřát pánev a na ní přidejte trochu oleje. Počkejte, až bude dostatečně rozehřátý.

Placky s máslem

Na pánev dejte trochu bramborové směsi, na ní navrstvěte trochu masové směsi a na to ještě trochu té bramborové. Smažte z obou stran, dokud nebudou placky zlaté. Následně je rozložte na pečící papír, hezky vedle sebe, na povrch přidejte kousek másla a následně je dejte péct do trouby na 200 °C zhruba 20 minut.

placka krájení

Čarodějky můžete jíst jak teplé, tak i studené. Volba je čistě jen na vás. Jsou výborné s různými saláty k obědu, hlavně v létě, tak i jen jako svačina do ruky na výletě. Navíc vám jejich příprava nezabere příliš mnoho času.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*