Čínské smažené nudle se zeleninou jako z bistra: Nejlepší recept od mé sousedky vietnamky z tržnice

Fotografie: Freepik

Pokud jste pravidelnými návštěvníky asijských bister, jistě vás potěší následující recept. Naučíte se tajemství tradičních smažených čínských nudlí.

Asijská kuchyně je v České republice stále populární, o čemž svědčí například i přítomnost asijských bister ve větších i menších nákupních centrech. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů pak jsou „obyčejné“ čínské nudle na různé způsoby. V nabídce najdete zeleninovou variaci, smažené nudle s kuřecím masem nebo smažené nudle s vepřovým masem. Pokud jste někdy zatoužili připravit si je doma, oblečte si zástěru a s chutí do toho. Recept vás provede přípravou zeleninových smažených nudlí.

Fotografie: Freepik

Suroviny, které budete potřebovat pro přípravu:

  • 130 gramů čínských nudlí (zakoupíte je v běžných obchodních řetězcích, prodávají se samostatně a na přebalu je většinou nápis ve vietnamštině či čínštině)
  • 1 kus mrkve
  • 1 kus pórku
  • 1 kus cibule (popřípadě upravte množství dle svých preferencí)
  • 20 gramů sójových klíčků
  • 20 gramů fazolí mungo
  • jidášovo ucho (množství zvolte dle chuti)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 kus vejce
  • 1 stroužek česneku
  • arašídový olej (množství zvolte dle potřeby)
  • sůl, pepř (dle chuti)
Fotografie: Freepik

Postup přípravy smažených čínských nudlí

Nejprve si do většího hrnce napusťte vodu a přiveďte ji k varu. Vodu nesolte, ani jinak neochucujte. Jakmile se začne vařit, vypněte plamen a do hrnce vložte čínské nudle. Za několik minut se dostatečně nasáknou a změknou. Poté je sceďte. Mezitím si můžete začít připravovat zeleninu. Mrkev omyjte a oloupejte, pórek pouze omyjte a cibuli oloupejte. Očištěnou zeleninu nyní budete krájet. Máte-li doma tzv. spiralizér či robot se struhadlem, můžete použít jej.

Fotografie: Freepik

V opačném případě budete muset k ruce vzít nůž a zeleninu na tenké nudličky nakrájet sami. Proužky – nudličky zeleniny by měly být opravdu drobné, ideálně 2 – 3 milimetry. Stroužek česneku oloupejte a nakrájejte ho na co nejtenčí plátky.

Předpřipravte si také sójové klíčky, fazole mungo a jidášovo ucho. Houbu (jidášovo ucho) budete muset před přípravou namočit, sójové klíčky a fazole můžete dát na kratší dobu také do vody. Houbu následně pokrájejte na tenké plátky.

Nyní si k ruce vezměte opravdu velkou a hlubokou pánev – ideální je pánev wok, která poskytuje pro přípravu nudlí dostatečný prostor. Máte-li kvalitní pánev, nejprve ji rozpalte a následně do ní nalijte trochu arašídového oleje (v opačném případě postupujte „klasicky“). Až bude olej rozpálený, nasypte do pánve všechnu pokrájenou zeleninu a jidášovo ucho a orestujte. Mezitím si do misky rozklepněte vejce, které rozšlehejte. Vejce nalijte na orestovanou zeleninu.

Jakmile začne vejce tuhnout, přidejte do směsi koření – sůl, pepř a sójovou omáčku (pokud chcete nudlím dodat ten správný „šmak“ můžete přidat i lžíci ústřicové omáčky). Vše důkladně promíchejte. V dalším kroku na pánev vysypte i okapané nudle a vše důkladně promíchejte. Až budou nudle rovněž lehce orestované, přidejte klíčky, fazole a zakápněte sezamovým olejem. Takto připravené nudle můžete rovnou podávat. Pokud byste potřebovali získat výraznější chuť, přidejte ještě lžíci sójové omáčky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]