Čištění sporáku snadno a rychle. Stačí použít folii, jedlou sodu a horkou vodu

Sporák je jedním z nezbytných spotřebičů při přípravě jídla. Co ale ve chvíli, kdy vás čeká čištění sporáku? Nedaří se vám pořádně vyčistit rošt a nevíte si rady, jak na to? Samozřejmě můžete navštívit obchod a koupit si chemická čistidla, ale proč byste to dělali, když můžete použít mnohem snadnější, rychlejší a levnější metodu. Díky této metodě bude váš sporák, resp. rošt opět zářit čistotou a svěžestí.

Nezapomínejte na očistu roštu

Každý, kdo má doma plynový sporák, moc dobře ví, jak náročné je jeho čistění. Neustále se na něm uchytávají nečistoty a tuk. Rozhodně se nejedná o snadný úkol, protože některé nečistoty je opravdu obtížné odstranit. Z toho důvodu často myjeme sporák nejrůznějšími způsoby. Při mytí se ovšem dost často zapomíná na mytí roštu. Ten samozřejmě potřebuje také vyčistit. Ukážeme vám, jak ho efektivně a snadno zbavit nečistot a tuků, aby opět zářil čistotou.

Budete potřebovat

Pokud máte malý rošt, můžete ho vložit do myčky, a ta už se o vše postará. Velký rošt tam ovšem nestrčíte a musíte si tak poradit jinak. Někomu možná připadá, že vyčistit velký rošt je nemožné, ale věřte, že způsob existuje. K tomuto procesu budete potřebovat: 2 až 3 balení jedlé sody, velké množství horké vody, rukavice, houbičku, špachtle, fólii a sešívačku papíru.

Čistící proces

Na fólii umístěte rošt a zhruba 10 cm na každé straně roštu ji odřízněte. Přehněte rohy fólie přes rošt a pomocí sešívačky ji připevněte. Otočte rošt vzhůru nohama a zajistěte ji pásy z fólie, tak aby z roštu nevytékala voda. Do mřížky pak nasypte jedlou sodu a zalijte ji horkou vodou tak, aby byl celý rošt pod vodou. Jedlá soda s vodou by se měla dostat ke všem částem roštu. V tomto stavu nechte rošt 3 hodiny stát.

Poté odstřihněte jeden roh fólie a vodu vylijte do připravené nádoby. Následně opatrně odlepte fólii. Pomocí špachtle opatrně odstraňte z roštu zbytky nečistot. Nakonec rošt umyjte houbičkou nebo hadříkem. Hotovo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]