Čokoládová roláda s krémem skvěle vypadá, a ještě lépe chutná

Říká se, že jíme i očima. Proto by naše jídla měla také skvěle vypadat. Příkladem takového receptu je tato čokoládová roláda. Pokud hledáte recept na chutný a také dokonale vypadající dezert, garantujeme vám, že s tímto chybu rozhodně neuděláte. Jak pro vzhled, tak lahodnou chuť. A navíc není nijak složitý.

Co budete potřebovat?

Čokoládová roláda se skládá z těsta a také z krému. Pro větší přehled jsme ingredience rozdělili do obou skupin, abyste měli jasno v tom, co na kterou část potřebujete. A začínáme těstem:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 200 g mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 75 ml horké vody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 5 g vanilkového cukru

Tolik k těstu. Nyní se podíváme na to, jaké ingredience budou potřeba na vanilkový krém, kterým se bude vaše čokoládová roláda plnit.

  • 150 g másla
  • 300 g kondenzovaného mléka
  • 5 g vanilkového cukru

Na závěr seznamu ingrediencí se ještě podíváme na to, čím roládu dozdobit. Zde doporučíme rozehřátou čokoládu na vaření a nasekané ořechy, kterými bude roláda posypána.

Začněte přípravou těsta

Tím se začíná u všech dezertů a tato čokoládová roláda není výjimkou. Dejte vejce do mísy a začněte je šlehat mixérem. Postupně přisypávejte cukr. Vznikne vláčné krémová konzistence, do které následně přidáte klasický i vanilkový cukr a potom také horkou vodu. Následně vmícháváte také mouku a kakao, díky čemuž vznikne těsto potřebné konzistence.

Těsto následně nalijte na plech s pečicím papírem a snažte se ho rozetřít až do krajů, a také tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plech následně zamíří do trouby rozehřáté na 200 stupňů, kde se bude péct po dobu 15–20 minut.

Připravte si krém

Když se těsto peče a potom i chladne je čas na přípravu krému. I tady využijete kuchyňský mixér. Nejprve do něho dejte měkké máslo, které začněte šlehat. Potom přidávejte cukr a následně i kondenzované mléko. Míchejte do té doby, dokud nebude mít krém požadovanou jemnou, ale i tužší konzistenci. Následně ho namažete na vychladlé těsto. Krémem pokryjete celou plochu těsta.

Dokončete roládu

Na závěr je třeba těsto opatrně zarolovat tak, aby vznikla dokonale vypadající čokoládová roláda. Tu potom pokapejte rozehřátou čokoládou na vaření a posypte nasekanými ořechy. Následně dejte na pár hodin do lednice vychladit a potom nakrájejte a podávejte. Zaujmete jak vzhledem vašeho díla, tak i jeho chutí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]