Ke konci léta neodmyslitelně patří také bohatá úroda cuket. Mnoho z nás si s takovým množstvím zeleniny ale neví rady.
Cuketa je ale velmi univerzální surovinou, která se dá zakomponovat skoro do každého receptu. Například i do palačinek. Díky její jemnosti ani nepoznáme, že palačinkové těsto je jiné než obvykle a na tomto pokrmu si pochutnají i děti. Je nejen snadný a chutný, ale také zdravý. Palačinky na slano jsou výbornou alternativou a možností, jak větší množství zeleniny jednoduše a chutně zpracovat.
Připravíme si klasické těsto na palačinky
Recept není nijak složitý a od klasických palačinek se neliší. Na jeho přípravu budeme potřebovat 250 gramů cuket, 2 vejce, 250 mililitrů mléka, 100 gramů pšeničné mouky a 50 gramů sýra. Na přípravu a dochucení si připravíme slunečnicový olej, sůl, cibuli a petržel. Cukety jsou ideální mladé, tedy ty menší velikosti.
Cukety nejprve očistíme a potom si na jejich přípravu vezmeme struhadlo. Na jeho jemné části cuketu nastrouháme. Následně ji osolíme a necháme chvíli odloženou. Díky soli totiž cuketa pustí přebytečnou vodu. Tu následně z misky vylijeme. Ve druhé misce si mezitím připravíme zbytek těsta. To nám vznikne smícháním nastrouhaného sýru, vajec a mléka. Vše promícháme metlou, aby vzniklé těsto bylo hladké.
Směs připravujeme jako klasické palačinky
Do směsi přidáme cuketu, kterou jsme zbavili přebytečné vody. Směs ještě dochutíme najemno nasekanou petrželkou. Poslední ingrediencí, kterou do těsta budeme postupně přidávat za stálého míchání, je mouka. Je zapotřebí vše pečlivě smíchat, aby nám nevznikaly zbytečné hrudky. Na pánvi si připravíme olej a vzniklé těsto na něj postupně dáváme.
Těsto přidáváme vždy v malých dávkách, aby výsledné palačinky byly tenké. Smažíme je z obou stran. Jakmile jsou hotové, jednoduše je otočíme a osmažíme z druhé strany.
Hotové palačinky pokládáme na talíř s papírem, aby do sebe vsákl přebytečný olej. Pro doladění chuti můžeme do těsta přidat ještě pálivé papričky.