Nízkokalorický, zdravý a chutný recept z cukety budete milovat. Důležité vedlejší role tu hraje česnek a zejména sýr, který dodá na chuti, vůni i křupavosti.
Cuketové sendviče se sýrem jsou nejchutnější smažené na pánvi. Pokud se vám tento způsob opékání z nějakého důvodu nepozdává, můžete pánev vyměnit za troubu a placky jednoduše zapéct. Hotové placičky pak slepte chutnou náplní z česnekového sýra s bylinkami. Získáte tak zajímavou svačinu, kterou můžete jíst doma i na cestách. Přípravu hravě zvládnou i začátečníci.
Na plněné cuketové sendviče se sýrem budete potřebovat
Na placky
- 1 středně velká cuketa
- 2 vajíčka
- 1 stroužek česneku
- 50 g žlutého sýra (čedar)
- 2 lžíce hladké mouky
- podle chuti sůl, mletý černý pepř či špetku papriky
Na náplň
- zakysaná smetana
- stroužek česneku
- tavený sýr
- pažitka
- sůl a pepř
Nastrouhejte cuketu a zadělejte těsto
Oloupejte cuketu a nastrouhejte ji nahrubo (mladou cuketu s křehkou slupkou loupat nemusíte) do mísy. Posypejte ji trochou soli a promíchejte. Nechte cuketu 10 minut stát, aby pustila šťávu. Tu pak slijte a ještě ji ze strouhané zeleniny rukama co nejlépe vymačkejte.
K cuketě zbavené šťávy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte dvě lžíce mouky, opepřete a prolisujte jeden stroužek česneku. Přidejte také strouhaný žlutý sýr.
Vše dobře promíchejte a na pánvi s trochou oleje (nejlépe kokosového) placky osmažte z obou stran dozlatova. Po dosmažení placky nechte okapat na talíři vystlaném několika vrstvami papírových utěrek.
Připravte náplň a slepte placky
V misce smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným stroužkem česneku a jedním nebo dvěma čtverečky taveného sýra. Vidličkou nebo mixérem všechny přísady promíchejte dohladka. Pak nasekejte najemno čerstvou pažitku a přidejte ji do směsi. Vše podle chuti dosolte a opepřete. Berte placky jednu po druhé, každou natřete sýrovou směsí a přilepte na ni druhou placku. Nyní už jen rozdělte cuketové sendviče na talíře a podávejte.