Dezert, i vánoční cukroví. To jsou makové rolky z listového těsta

Když cukroví, tak originální. Co třeba zajímavé makové rolky? Hodí se na Vánoce, ale i jako jednoduchý dezert. Je jenom na vás, kdy si je upečete a kdy je ochutnáte. Jejich výhody jsou celkem jasné. Zaujmou vás nejenom svojí chutí, ale také tím, jak jsou jednoduché. Zvláště, pokud nebudete listové těsto sami vyrábět, ale koupíte hotové. To dnes dělá v podstatě každý.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Co budete na makové rolky potřebovat? Jenom pár věcí. Aby byla platná slova o jednoduchosti, doporučujeme listové těsto nedělat pracně ručně, ale raději ho koupit. Stojí pár korun, je chutné a hned k použití. Konkrétně tedy budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • 30 dkg mletého máku
  • 3 lžíce rumu
  • 10 dkg rozinek
  • 10 dkg cukru
  • 1,5 dcl mléka
  • 1 vejce

Začínáme přípravou makové směsi

Jelikož koupené listové těsto je vlastně již hotové, tak se nemusí začínat tím, ale začne se naopak makovou náplní. Nejprve zahřejete mléko a poté přidáte všechny ostatní ingredience. Důkladně mícháte, aby se vytvořila náplň, která bude mít tužší a krémovitou konzistenci. Pokud by byla příliš hutná, přidejte ještě trochu mléka. Pokud naopak až moc tekutá, tak doporučíme chvíli ohřívat, dokud nezhoustne.

Těsto vyválejte do obdélníkového tvaru

Nyní je čas na listové těsto, které vyválejte do obdélníkového tvaru. Dejte si záležet a klidně vezměte nůž a některé části odřízněte. Právě onen správný tvar je základem proto, aby se vám rolky dokonale povedly.

Vložte mák a zabalte

Nyní samotná tvorba rolek. Není nijak složitá, jelikož postačí kousek od okraje nanést dostatečné množství máku, po celé délce těsta. To následně vezměte, přehnete a vytvoříte rolku. Konec těsta odříznete a můžete pokračovat s další a další, dokud nespotřebujete celý mák a těsto. V tu chvíli máte připraveno několik „hadů“, které nakrájíte na několika centimetrové kousky.

Do trouby a je hotovo

Tu rozehřejte na 180 stupňů. Mezi tím přeneste rolky na plech s pečicím papírem a jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem. Následně už můžete vložit do trouby, na dobu zhruba 20–30 minut podle velikosti rolek. Následně vyndejte, nechte vychladnout a již můžete ochutnávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]