Pokrmy z listového těsta jsou velmi oblíbené a to hlavně proto, že jsou jednoduché na přípravu a zároveň velmi chutné.
Listové těsto je těsto lehké, křehké a obsahující několik vrstev tuku. Dá se jednoduše koupit v každém obchodě s potravinami a nebo si ho můžeme vyrobit doma sami. Příprava je trochu složitější, ale doma připravené těsto je o mnoho chutnější než těsto zakoupené v obchodě. Doba přípravy je trochu zdlouhavá a může se protáhnout až na 3 hodiny.
Na domácí listové těsto není potřeba speciálních surovin
Na přípravu domácího listového těsta budeme potřebovat 600 gramů hladké mouky, 200 mililitrů mléka, 100 mililitrů vody, 100 gramů cukru, 50 gramů másla, 20 mililitrů oleje, 7 gramů sušeného droždí a 2 vejce. Do mísy si nejprve nasypeme hladkou mouku, ke které přidáme 2 lžíce krupice. Necháme si rozpustit máslo, které po vychladnutí spolu s olejem přidáme do mísy také. Vše důkladně promícháme a do mísy postupně přidáme i cukr, vejce a špetku soli.
Připravíme si mléko a vodu, které je do směsi potřeba přidat v pokojové teplotě. Jako poslední do směsi přidáme droždí, které nadrolíme na malé kousky. Všechny suroviny pečlivě promícháme a vytvoříme tak hladké těsto vláčné konzistence. To následně přikryjeme utěrkou a necháme hodinu odležet na teplém místě. Během této doby nám těsto vykyne a my si mezitím můžeme připravit náplň.
Na náplň si připravíme oblíbené ovoce v sušené podobě
Na náplň budeme potřebovat 100 gramů rozinek, 100 gramů vlašských ořechů, oblíbené sušené ovoce a cukr. Jakmile máme těsto vykynuté, položíme ho na pomoučený vál a rozdělíme na dva stejné bochníky. Ty necháme ještě pod potravinou folií 15 minut kynout. Poté si z jednoho bochníku vyválíme tenký plát. Potřeme jej máslem a na jednu jeho čtvrtinu nasypeme nejprve vrstvu cukru, kterou posypeme směsí oříšků a sušeného ovoce.
Těsto přeložíme napůl a zakryjeme jím směs. Polovinu, kde se nenachází náplň, rozřežeme na pruhy o šířce zhruba 3 centimetry. Ty postupně stočíme do tvaru spirál a po jedné je přehneme po části, kde se nachází směs. Těsto pečlivě přitiskneme, aby nedošlo k vypadnutí náplně. Stejný postup opakujeme i s druhým bochníkem těsta. Obě připravené rolády umístíme na plech s pečícím papírem a pomažeme směsí vyšlehaného žloutku se 3 lžícemi mléka. Pečeme 35 minut na 160 stupňů.