Jestliže chcete křehké maso, musíte ho péct pozvolna v troubě. U tohoto receptu na žebra se vyplatí trpělivost. Čím více času, tím lepší výsledek.
Lidé, kteří mají rádi maso, si jistě rádi vyzkouší i dobrá vepřová žebra. V některých restauracích však neumí správně připravit tento pokrm. Kvůli tomu poté odchází zákazník zklamaný, protože očekával od jídla více. Naštěstí existuje mnoho receptů, díky nimž si můžete připravit toto maso i doma. Není to složité, ale budete potřebovat trochu trpělivosti. Na konci pečení si velmi pochutnáte.
Připravte si potřebné ingredience
- Základ:
- 1,5 kg vepřových žeber
- 1,5 lžičky soli
- Černý mletý pepř dle chuti
- 3 lžičky sušeného česneku
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- Marináda:
- 3 lžíce sladkého kečupu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička přírodního medu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Začněte práci s masem
Nejprve je potřeba se postarat o maso. To musíte osušit pomocí papírových utěrek. Ty koupíte téměř v každém obchodě. Je potřeba mít ostrý a nabroušený nůž. Tím poté odblaníte maso a odstraníte části, jež se vám nelíbí. Následně žebra okořeňte ze všech stran sušeným česnekem, solí a mletým pepřem.
Až budete mít dokořeněno, připravte si plech s alobalem. Nad alobalem by se měla nacházet mřížka na kterou položíte maso. Díky mřížce se maso krásně propeče. Troubu si předehřejte na 200 °C a počkejte si na požadovanou teplotu. Poté, co budete mít troubu rozehřátou, vložte do ní maso a pečte ho prvních 30 až 40 minut při teplotě 200 °C.
Vyrobte si vlastní marinádu
Zatímco se vám budou péct žebra, můžete si vytvořit marinádu z několika surovin. V hrnci přiveďte k varu sladký kečup, sójovou omáčku, přírodní med a plnotučnou hořčici.
Tuto směs po chvíli odstavte a zkontrolujte, jestli se vám nepřipaluje maso. Poté ho vyndejte z trouby a posypte kousky čerstvého rozmarýnu. Když budete chtít, můžete si tuto rostlinku pěstovat i na zahrádce.
Žebra zabalte do alobalu a dejte zpět péct. Až uplyne 50 minut od doby, kdy jste poprvé vložili maso do trouby, je čas na marinádu. Vyndejte pokrm z pečící trouby, rozbalte alobal a pořádně jej potřete marinádou. Nakonec dejte vše i s omáčkou dopéct ještě na dalších 10 až 15 minut.
Hotová žebra můžete hned jíst
Když uplyne doba pečení a žebra se zdají hotová, můžete je začít podávat. Dávejte si pozor abyste se nespálili, protože budou horká. K tomuto masu se hodí čerstvý chléb nebo nakládaná zelenina. Mnoha lidem bude chutnat i čerstvý strouhaný křen. Je pouze na vás, s čím si tuto dobrotu dopřejete.