Domácí chléb snadno a rychle. Bez chemie a éček

Dejte sbohem nekvalitnímu pečivu plnému chemie. Upéct si domácí chléb není nic složitého. Ukážeme vám recept, podle kterého to zvládne každý. Zaměřili jsme se především na jednoduchost, aby přípravu tohoto klasického pečiva zvládl opravdu každý. I ten, kde je v kuchyni nováčkem. Až ž své dílo ochutnáte, už nikde nepůjdete v obchodě do regálu s chleby.

Co budete potřebovat?

Domácí chléb je velmi jednoduchý. I proto si ho lidé doma pekli po staletí. Až v poslední době jsme ho začali kupovat. Proto je třeba vrátit se k tradicím. Aby se vám povedl, nachystejte si tyto ingredience:

  • 2 šálky mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 šálek vody
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1 lžíci másla

Připravte si kvásek

Domácí chléb by měl být vždy kynutý, a tak je třeba začít tvorbou kvásku. Na ten použijte trochu vlažné vody, cukr a droždí. Vše dohromady promíchejte a nechte na teple. Za pár desítek minut kvásek takzvaně vzejde.  Vy můžete pokračovat dále.

Vytvořte těsto

Když máte kvásek hotový, můžete se pustit do přípravy těsta. Přidejte k němu všechny ingredience a těsto důkladně propracujte. Vznikne vám pevnější hmota, což je přesně ta struktura, kterou potřebujete. Nyní nechte pár desítek minut těsto kynout. Ideálně do doby, než zdvojnásobí svůj objem. To je známka toho, že se vám vše daří a vy se můžete opět posunout o krok dále. K závěrečné fázi.

Pečte na dvě fáze

Tento domácí chléb je unikátní tím, že se peče v míse. Nejprve ji vymažte máslem, vložte do ní těsto a poté dejte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Takto pečte po dobu 30 minut. Následně mísu vyjměte a chléb vyklopte. Dejte ho samostatně na pekáč, snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte zhruba 15–30 minut, podle velikosti. Následně chléb vyjměte, nechte chladnout a potom zakrojte. Až ho ochutnáte tak vám bude jasné, že se s kupovaným nedá rovnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]