Domácí šunka z kuřecích prsou a stehen je hotová za hodinu: Vyhlášený recept od vesnického řezníka

Šunka, ještě k tomu ta kuřecí, je opravdu chutná uzenina, kterou můžeme nabídnout i dětem. Nejlépe chutná, pokud si ji připravíte doma.

Šunka je oblíbená ke svačinám i na chlebíčkách. Můžeme z ní udělat také chutné sendviče. Důležité je, aby šunka byla opravdu kvalitní a obsahovala hodně masa a pokud možno málo soli. Toho nejlépe docílíte, pokud si uděláte vlastní domácí šunku. Jedině tak budete s určitostí vědět její složení a můžete si být jistí, že je opravdu poctivá, chutná a masitá.

Připravte si maso

Na domácí kuřecí šunku budete potřebovat 650 gramů kuřecích prsou a 600 gramů masa ze stehen. Dále 120 mililitrů vody a lžičku soli. Potom také po lžičce mletého pepře, sušeného česneku a koriandru. Maso nakrájejte nožem na malé kousky a vložte do zapékací mísy. Přidejte lžičku soli. Postupně do masa nalijte studenou vodu, smíchejte a přikryjte fólií. Následně nechte odstát. Poté přidejte černý pepř, sušený česnek a koriandr. Znovu promíchejte a rozdělte na dvě části.

Každou část potom pevně zabalte do fólie a její okraje bezpečně utěsněte. Ideální je svázat balíčky provázkem, a to nejen na okrajích, ale po celé jejich délce.

Následně napusťte do hrnce studenou vodu a oba balíčky do ní vložte. Vařte hodinu při teplotě 80 stupňů. Teplotu je vhodné kontrolovat teploměrem, pokud ho nemáte, alespoň kontrolujte, aby voda nevřela. Uvařenou šunku poté zchlaďte v ledové vodě.

Hotová šunka musí odpočívat

Uvařenou šunku zchlazenou ledovou vodou ještě nemůžete konzumovat. Je třeba ji dát na celou noc vychladit do lednice, kde maso teprve úplně zatuhne.

Poté můžete šunku používat na výrobu sendvičů, nabídnout ji přátelům na obloženém talíři nebo ji zkrátka ochutnat s pečivem, ideálně samozřejmě domácím. Podle chuti můžete do masa přidat další koření nebo koření vyměnit. Je zcela na vás, jak bude šunka nakonec chutnat.

Zcela stejným způsobem můžete pochopitelně udělat i jiné druhy šunky. Skvěle bude chutnat například krůtí šunka nebo kombinace krůtích prsou a kuřecích stehen.

Každou šunku můžete dochutit jiným způsobem a dovnitř můžete kromě koření přidat také nejrůznější bylinky nebo například kostičky sýru. Šunku můžete připravit s klasickým eidamem, chutná bude se zauzeným sýrem i nivou. Záleží jen na vás, jaký druh uzeniny si připravíte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]