Majonéza se hodí do mnoha pokrmů. Pravdou ale je, že se nejedná o nejlevnější položku na našem nákupním seznamu. Proto si ji jednoduše můžeme připravit sami doma.
Na přípravu majonézy existuje několik receptů. My pro vás máme tři z nich, s každým si tuto lahodnou omáčku připravíte během chvilky. Neobejdete se bez slunečnicového oleje a vajec, to jsou základní ingredience každé majonézy. Po ruce je zapotřebí mít také ponorný mixér, příprava domácí majonézy ale není nijak složitá.
Ingredience potřebné na přípravu domácí majonézy:
- 1 vejce
- 250 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Příprava domácí majonézy spočívá v jednom kroku
Vezmeme si vysokou sklenici o objemu 0,5 litru a do ní umístíme nejprve žloutek, poté také bílek a slunečnicový olej. Tyto dvě ingredience spolu vyšleháme. Jakmile nám vznikne hutná směs, dochutíme ji cukrem a citronovou šťávou. Směs znovu vyšleháme a máme hotovo. Pokud chceme naši majonézu přeměnit na tatarskou okurku, stačí přidat kyselou okurku. Vhodné je také dochucení pomocí lžíce plnotučné hořčice.
Ingredience potřebné na přípravu domácí majonézy č.2:
- 2 vejce
- 1 polévková lžíce hořčice
- 2 lžíce vody
- 340-400 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Jiné ingredience, stejný postup
Pokud chceme připravit majonézu, která bude nejen více ochucená, ale také bude mít větší objem, připravíme si výše uvedené ingredience. Postup je stejný jako u první přípravy, na tento recept ale použijeme 1 celé vejce a 1 žloutek. Zbylý bílek již do majonézy dávat nebudeme, ten musíme využít v jiném receptu. Všechny ingredience umístíme do nádoby a šleháme po dobu 2 – 3 minut.
Nejlepší langoše podle starého českého receptu – ihned hotová delikatesní večeře
Ingredience potřebné na přípravu neobvyklé domácí majonézy:
- 150 g mléka
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Zapojíme kreativitu a uděláme majonézu jedinečnou
Třetí možností je připravit si majonézu z neobvyklých surovin. V tomto případě se vyhneme obvyklému vejci, nahradíme jej mlékem. Mléko umístíme do vysoké nádoby a šleháme jej po dobu 3 minut. Jakmile začne houstnout, přidáme k němu olej, hořčici a sůl. Jako poslední položku, téměř ke konci samotného šlehání, přidáme citronovou šťávu. Směs oleje a mléka rychle houstne, musíte si dávat pozor na to, aby nedošlo k jejímu přešlehání.
Napište komentář