Jestliže alespoň občas konzumujete banány, nevyhazujte slupky do koše. Pokud si je totiž schováte, můžete si udělat cenný med z banánových slupek.
Lidé velice často konzumují různé druhy ovoce, ale vůbec si neuvědomují, že například i slupky lze využít k mnoha účelům. Slupky totiž obsahují hodně cenných látek, o nichž lidé netuší a zbytečně je vyhazují. V momentě, kdy doma budete mít banány, schovejte si slupky z nich a využijte je například k uvaření skvělého medu.
Lidé by měli konzumovat více banánů
Mezi časté lidské problémy patří to, že neumí konzumovat více zeleniny a ovoce. V jejich jídelníčku poté chybí hodně důležitých látek nebo vlákniny, a i to se může neblaze projevit na lidském organismu nebo zdraví. Pokud by ale lidé začali jíst více banánů, získají do svého těla více draslíku, zlepší se jim trávení, doplní si vitamín B, C a A.
Dále si můžete být jistí, že při pravidelné konzumaci banánů se vám zlepší nervový i svalový systém a posílíte si mozek. Banán lidskému tělu dodá dostatek energie a neobsahuje žádný cholesterol ani tuky, které nejsou pro zdraví příliš dobré. Dopřejte si tedy tento druh ovoce pravidelně a nezapomeňte si schovat slupky například na med, který si můžete doma udělat podle tohoto receptu.
Co budete potřebovat
Na výrobu domácího medu z banánových slupek budete potřebovat:
- 6 bio zralých banánů
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Příprava medu je velmi jednoduchá
Pokud si nachystáte vše, co potřebujete, můžete se pustit do přípravy medu. Dávejte si ale pozor na to, aby se jednalo o BIO banány a byly opravdu zralé. Připravte si misku s vodou a přidejte do ní špetku soli. Do této misky naložte všechny slupky od banánů a nechte je ve vodě asi 5 minut.
Uvařte si banánové slupky
Následně po uplynutí 5 minut přendejte slupky od banánu do prázdného hrnce a přilije 1 litr vody. Pomalu přiveďte k varu a jakmile se začne voda v hrnci se slupkami vařit, vypněte plotnu. Takto můžete hrnec z plotny sundat, přikrýt pokličkou a nechat přes noc slupky vyluhovat.
Slijte vodu z hrnce
Jestliže uplynulo několik hodin a slupky byly ve vodě dostatečně dlouho, můžete si vzít cedník a slít si vodu z banánových slupek. Slupky si můžete schovat na jiné pokrmy, ale nyní budete potřebovat pracovat s vodou, která vám zůstala. Polovinu této vody dejte do hrnce a odvažte si ji. Přidejte stejné množství kokosového cukru a povařte asi na 20 minut.
Med máte téměř hotový
Už při vaření si můžete všimnout, že tekutina hodně zhoustla. Po dovaření si tedy tuto tekutinu přelejte do prázdných a čistých sklenic. Vše nechte vychladnout, tekutina ještě zhoustne. Med zavřete ve sklenici a uložte na tmavé a chladné místo. Med můžete konzumovat klidně druhý den, ale lepší je, když jej necháte chvíli uležet.
Napište komentář