Cibulové slupky nemusí končit v koši. Prospějí rostlinám, vlasům i svalstvu

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Cibulové slupky jsou pro většinu lidí odpadem. Nutno však říci, že je škoda je vyhazovat, jelikož mají řadu unikátních vlastností. Když je přestanete vyhazovat a začnete je používat právě takto, budete zírat, k čemu všemu je můžete využít. Unikátů mají více než dost. Toto jsou ty hlavní.

Na vaření

Cibulové slupky se dají využívat i na vaření. Konkrétně potom do polévek. Pokud připravujete vývar, dejte do něj kromě cibule i pár slupek. Vaše polívka bude mít nejenom krásnou hnědou barvu, ale bude mít také mnohem lepší vůni.

Pro rostliny

Slupky z cibule se dají využívat také na vaší zahradě, nebo v případě pokojových rostlin. Konkrétně tak, že vezmete 100 g slupek a zalijete je 4 sklenicemi horké vody. Takto je necháte asi týden louhovat. Poté přecedíte a danou vodou zalijete své rostliny. Nejlépe je roztok ještě před použitím naředit v poměru 1:10.

Pro lidské tělo

Jestliže vás často bolí svaly, nebo v nich máte dokonce křeče, využijte cibulové slupky. A to tak, že je budete asi 15 minut vařit ve vodě. Tento odvar potom nechte vychladnout a následně ho vypijte. Stačí jeden šálek denně. V případě potřeby si ho můžete také dochutit medem. Alternativně je možné daný odvar z cibulových slupek používat i tak, že ho vmasírujete na poškozená místa. Díky tomu bude jejich síla působit lokálně přesně tam, kde působit má.

Pro vlasy

Tento tip ocení každá žena. Pokud toužíte po krásném účesu, hlavně potom po dokonalé barvě vlasů, tak doporučujeme zkusit právě slupky. Udělejte z nich odvar a ten následně vmasírujte do vašich vlasů. Pokud máte odstín podobný barvě cibule, budete zírat, jak bude zvýrazněn a podpořen.

Na pečení

Nejenom, že se dají použít při přípravě polévek. Hodí se i na pečení chleba. Stačí vzít trochu cibulových slupek a ty nasekat na co nejmenší kousky. Když je přidáte do těsta, zlepší se jak barva pečiva, tak i jeho vůně.

Na vajíčka

Cibulové slupky jsou také dobrou přírodní metodou barvení vajec. Pokud nechcete používat klasická barviva, už několik týdnů před Velikonoci si dávejte slupky stranou. Z nich připravte odvar a do nich vejce namáčejte.

Fotografie: Pixabay, Pexels, Pxhere

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]