Nejkřehčí domácí piškot: Propojte klasické suroviny se speciálním japonským postupem

Pěnový vzdušný piškot připravíte z obyčejných surovin bez hnětení a kynutí. Stačí pouze přesně dodržet instrukce receptu, který je neobvyklý, ale geniální.

Vezměte mouku, mléko a vajíčka a vykouzlete z něj něco, co jste ještě nikdy neviděli. I když suroviny vypadají stejně jako na jakékoliv obyčejné těsto, konzistence piškotu, který získáte, je odlišný od všeho, co jste dosud pekli. Není to žádná japonská magie ani alchymie, i když ji to trochu připomíná. Postup je vlastně docela snadný a vytvoříte díky němu vzdušný dort bez jediné špetky kvasnic.

Budete potřebovat tyto ingredience

  • Hladká mouka – 110 g
  • olej – 50 ml
  • mléko – 80 ml
  • vejce – 6 ks
  • sůl – 1 špetka
  • citronová šťáva – půl lžičky
  • vanilkový cukr – 1 lžička
  • moučkový cukr – 90 g

Návod na přípravu

V kastrůlku nechte zahřát olej tak, aby téměř vřel. Pak jej nalijte do mísy, prosejte k němu hladkou mouk a s pomocí stěrky či špachtle smíchejte obojí do hladké směsi. Přilijte do ní mléko pokojové teploty a znovu dobře promíchejte.

Vyklepněte šest vajíček, přičemž z pěti z nich oddělte bílky od žloutků. Pět žloutků a jedno celé vajíčko zapracujte do moučné směsi. Pět bílků zvlášť v misce vyšlehejte spolu se špetkou soli a postupně během šlehání přidávejte citronovou šťávu a moučkový i vanilkový cukr. Pokračujte ve šlehání dalších zhruba 5 minut, dokud nezískáte pevnou a lesklou pěnu.

Přidejte dvě nebo tři lžíce bílkové hmoty ke žloutkové kompozici a velmi opatrně krouživými pohyby stěrkou promíchejte do hladké směsi. Pak těsto vyklopte do zbylé bílkové pěny a stejnými krouživými pohyby jemně obě směsi smíchejte dohromady.

Plech o rozměrech 10 x 20 cm, anebo dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a vlijte do něj připravené těsto. Stěrkou povrch urovnejte dohladka a formou několikrát jemně poťukejte o desku stolu, abyste z těsta vyhnali vzduchové bubliny. Poté vezměte větší plech s vyššími stěnami, do něhož vložte formu s těstem a do prostoru mezi nimi nalijte z rychlovarné konvice vroucí vodu tak, aby dosahovala do výšky kolem 2 cm.

Plechy pak vložte do trouby, kterou jste nechali předem dostatečně rozehřát na teplotu 170 °C a pečte ho 20 minut. Během té doby nikdy neotvírejte dvířka trouby! Po 20 minutách snižte teplotu na 150 °C a opět bez otvírání dvířek pečte dalších 50 až 60 minut.

Pak vypněte troubu, ale piškot nechte stále uvnitř a aniž byste otvírali dvířka, nechte jej stát ještě dalších 15 minut. Pak pootevřete dvířka trouby a nechte ji i koláč uvnitř zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Až poté jej vyjměte ven z plechu, sloupněte pečicí papír, povrch posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Mějte na paměti, že teplota a vlastnosti trouby jsou zde klíčové. Jestliže totiž bude v průběhu pečení teplota uvnitř trouby kolísat, piškot se buďto spálí, anebo zůstane nedopečený. Proto se ujistěte, že dvířka trouby těsní a topná tělesa jsou v pořádku, abyste výsledkem nebyli nakonec nemile překvapeni.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*