Domácí polévka je nejlepším předkrmem. Vyzkoušejte 9 nejlepších

Skvěle chutná, lehce zasytí, aktivuje chuťové pohárky a dokonale zahřeje. To vše umí domácí polévka. Jak na ni? Ukážeme vám několik osvědčených receptů na polévky, se kterými rozhodně nelze šlápnout vedle. A řada z nich nemusí být jen předkrmem. S pečivem mohou být dobrou a chutnou večeří. Klasický vývar z masa a zeleniny zvládne každý. Tím však polévka nekončí. Základem by měly být třeba těstoviny, knedlíčky nebo nočky. Hledáte inspiraci, aby vaše domácí polévka vyvýšila? Tady je.

Šunkové nočky

Jednoduché nočky, které dobře vypadají i chutnají. Potřebovat budete dvě nakrájené housky, dále 10 dkg šunky a 1 dcl zakysané smetany. Toto promíchejte a přidejte také 3 celá vejce, 4 dkg rozpuštěného másla a dále trochu červené mleté papriky. Vytvořte směs, kterou dejte na chvíli odpočinout a potom krátce povařte ve slané vodě.

Bramborové nočky

Zajímavá verze vycházející z bramborových knedlíků. Potřebovat budete 2 vařené brambory, trochu soli, másla a dostatek mouky, aby byla směs podobná jako má těsto na bramborové knedlíky. Následně z těsta vytvořte malé nočky, které se dají snadno uvařit zvláště, ale i přímo ve vaší polévce.

Nočky z vnitřností

Netradiční, ale chutné a zajímavé. Potřebovat budete vaření plíčky v množství asi 30 dkg, dále 2 namočené housky, 3 cibule, 1 lžíci mouky a 5 dkg slaniny nebo špeku. Ten hoďte nakrájený na pánev, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte. Potom přidejte plíčky, krátce je orestujte a nechte vychladnout. Spojte s ostatními ingrediencemi, vytvořte těsto, potom noky a ty následně vařte ve slané vodě.

Palačinkové nudle

Velmi zajímavá pochoutka. Umíte palačinky? Tak umíte i palačinkové nudle. Potřebovat na ně budete 3 lžíce mouky, 2 vejce a mléko. Vše smícháte na jemné těsto. Následně na pánvi rozpálíte trochu oleje a těsto na něj nalijete. Smažíte z jedné a potom z druhé strany. Dejte stranou, srolujte, nakrájejte na nudle a ty položte do hlubokého talíře, kde je zalijete polévkou.

Rýžové nočky

Další z netradičních receptů. Základem je 15 dkg rýže, kterou nebudete vařit ve vodě, ale v mléce. Po uvaření přidejte lžíci másla a zamíchejte. Když má směs pokojovou teplotu, můžete přidat 4 žloutky, ochutíte pepřem a solí a zamícháte. Na závěr vmícháte sníh ze 4 bílků. Vytvoříte nočky, které můžete vhodit do polévky.

Morkové knedlíčky

Zajímavý recept, na který budete potřebovat morek z kostí, ze kterých jste připravili vývar. K němu přidáte na kostičky nakrájené rohlíky, přelijete trochou mléka, dále přidáte 4 vejce, 2 lžíce mouky a sůl a pepř. Vytvoříte těsto, ze kterého uděláte knedlíčky, které krátce povaříte přímo ve vaší polévce.

Vaječné nudle

Známá klasika, která vznikne z vajec, mouky a trochy soli. Vytvoříte těsto, které vyválíte, necháte uschnout a nakrájíte na širší nebo tenké nudle. Ty následně zavaříte přímo v polévce, nebo se dají uvařit zvlášť, a to nejlépe ve slané vodě.

Ořechové nočky

Doporučujeme vyzkoušet Budete potřebovat 10 dkg makadamových ořechů, které najemno nasekáte, smícháte se 2 žloutky a jednou lžící sídla. Dochutíte solí a pepřem a na závěr vmícháte sníh ze dvou bílků. Vytvoříte nočky, které naházíte do polévky a krátce v ní povaříte.

Knedlíčky z husích jater

Skutečná delikatesa, oproti těm vepřovým. Vezměte 30 dkg husích jater, namelte je v mlýnku a přidejte 7 dkg másla, 2 vejce, 2 žloutky a dále 2 housky namočené v mléce. Posolte, opepřete a pro barvu přidejte nasekanou petržel. Z tohoto všeho vytvoříte těsto, ze kterého vytvoříte knedlíčky. Ty však nevařte, ale hoďte je na rozpálenou pánev s trochou oleje, kde je budete restovat. A co když nemáte husí játra? Použijte alternativně i ta vepřová.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]