Babička ukázala, jak správně uvařit skutečně výborný domácí sulc: Je tím nejsilnějším zdrojem přírodního kolagenu

Naše klouby potřebují dobrou výživu, aby jejich správná funkce vydržela co nejdéle. Tvorba kolagenu v organismu, který je obsažen v kloubních chrupavkách, se s vyšším věkem snižuje.

Kolagen je možné přijímat formou potravinových doplňků nebo přímo z potravy. Bohatý na něho jsou ryby, plody moře, vejce, spirulina, citrusové plody a také vývary z kostí a pojivové tkáně. Už naši předkové si připravovali sulc z prasečích nožiček, z něhož kolagen čerpali. Udělat to můžeme i my v současné době. Příprava sulcu není složitá, snad jen náročnější na čas. Ale když si s ním dostatečně pohrajete, získáte výborný a chutný zdroj kolagenu.

Z čeho se sulc vaří

K přípravě sulcu neboli huspeniny jsou zapotřebí zejména vepřové nožky. Je možné ho uvařit i z prasečí hlavy nebo hovězích a vepřových ocásků, z vepřového kolene. V sulcu velmi chutná maso. Do vývaru lze proto přidat kousek vepřového masa, krůtích nebo kuřecích stehen, vepřový jazyk.

Co budete potřebovat na přípravu sulcu

  • 4 vepřové nožičky
  • 2 kolena
  • 1 vepřový jazyk
  • 1 cibule i se slupkou
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • Kousek celeru
  • 1 Bobkový list
  • 6 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy

  • Maso opláchnete a dáte do hlubokého hrnce. Zalijete vodou, osolíte, přidáte koření a vše uvedete do varu.
  • Jakmile voda začne vařit a vytvoří se pěna, je třeba ji sebrat z povrchu vývaru.
  • Vývar budete vařit 4 až 5 hodin a pak teprve přidáte celou omytou zeleninu.
  • Pokračujete v pomalém varu. Vývar je vhodné začít připravovat ráno, protože ho budete vařit dohromady asi 10 hodin.
  • Vývar scedíme, maso obereme od kost. Jazyk je třeba oloupat. Pak vše nakrájíme a kůže pomeleme. Zeleninu také nakrájíme na drobné kousky.
  • V míse smícháme nakrájené maso a zeleninu, přidáme pomleté kůže a zalijeme vývarem.
  • Vše necháme vychladnout, čímž sulc ztuhne a na jeho povrchu se usadí tuk. Když ho necháte na povrchu, prodlouží trvanlivost sulcu. Tuk je možné odeprat až těsně před jídlem.
  • Sulc se podává s nakrájenou cibulkou a octem. Někdo ho ale jí jen tak.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*