Domácí kuřecí konzerva pro lenochy: Je snadná, chutná jako čerstvá a vydrží věky

Pokud jste se náhle dostali k většímu množství kuřecího masa a nevíte, co s ním, můžete udělat víc, než ho jen zamrazit. Připravte si chutnou domácí konzervu. Vydrží celé měsíce a chutná skvěle.

Mrazení je základní a nejrozšířenější způsob uchovávání nadbytečného masa. Existují ale i chutnější a přitom stejně trvanlivé způsoby, jak s ním naložit. Jednou z možností jsou domácí masové konzervy. Mají tu výhodu, že při jejich použití nemusíte maso zdlouhavě rozmrazovat a jíst se dají prakticky ihned po otevření. Mimoto je jejich příprava velmi snadná a po většinu času se konzervy připravují prakticky samy.

Na domácí kuřecí konzervu budete potřebovat

  • Kuřecí maso
  • sůl
  • bobkové listy
  • celý černý pepř

A navíc ještě

  • Půllitrové sklenice s víčkem
  • velký hrnec
  • starý ručník

Návod na přípravu

Kuře rozkrájejte na porce tak, že od sebe oddělíte do jedné mísy kuřecí stehna, záda a křídla a zvlášť do druhé mísy prsíčka. Do konzervy přijdou jen ty nejlepší kousky masa a ze zbytků se uvaří hustý vývar. Prsíčka i s kůží nakrájejte na kostky, které se snadno vejdou do sklenic.

Do předem důkladně sterilizovaných sklenic vložte bobkový list a několik kuliček pepře a nádoby do poloviny naplňte masem, tak, aby kůže ležela směrem dolů. Maso ve sklenici dobře upěchujte. Na maso přidejte půl lžičky soli a doplňte sklenici až nahoru. Na maso pak opět nasypejte půl lžičky soli. Pak sklenice volně uzavřete víčkem, ale nedotahujte je.

Na dno velkého hrnce položte starý ručník a vyskládejte na něj naplněné sklenice a do poloviny výšky je zalijte teplou vodou. Na víčka sklenic položte nějaké závaží, třeba těžkou pánev, aby se během varu sklenice nezvedaly a nepřevracely. Přiveďte vodu k varu, zmírněte oheň na minimum a nechte sklenice vařit po dobu 5 hodin.

Zbylé kousky masa zalijte v hrnci vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiveďte vodu k varu, pak stáhněte oheň na minimum a vařte maso stejně dlouho, jako zavařujete sklenice.

Po 5 hodinách vyjměte sklenice z hrnce, otevřete je a do volného prostoru ve sklenicích dolijte vývar tak, aby dosahoval přesně k okraji. Pak zatáhněte víčka a nechte konzervy zchladnout na pokojovou teplotu a uskladněte je na chladné a tmavé místo, jako je lednice nebo sklep, kde vydrží po mnoho měsíců a neztratí nic ze své původní chuti.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*