Kdo by neměl rád sýr? U každého v lednici se najde aspoň jedno balení a neustále se dokupuje. Ale můžete si ho udělat i doma.
Nejspíš si říkáte, že musí být vážně těžké udělat si domácí sýr. A proto si ho raději každý den chodíte kupovat do obchodu. Ale opak je pravdou. Pro to, abyste si vyrobili chutný domácí sýr nepotřebujete mnoho surovin a ještě k tomu je opravdu jednoduchý na přípravu. A až ho ochutnáte, budete si ho dělat už pořád. Nevěříte? Tak to vyzkoušejte!
Co budete potřebovat
- 1 litr mléka
- 1 lžičku soli
- 3 vejce
- 200 ml zakysané smetany
Je to vážně snadné
Mléko si nalijte do kastrolu a do něj nasypte sůl. Pořádně ji v něm rozmíchejte a dejte ho na sporák. Vejce smíchejte se zakysanou smetanou úplně do hladka.
Tuto směs nalijte do vroucího mléka a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Bude to trvat přibližně 4 – 5 minut. To, že musíte přestat vařit, poznáte tak, že se mléko začne oddělovat od syrovátky.
Za chvíli máte hotovo
Sítko zakryjte několika vrstvami tenkých utěrek a vyndejte hmotu z hrnce. Syrovátku nechte okapat a poté hmotu vymačkejte. Na nádobu, do které jste sýr dali, položte nějakou zátěž, a dejte ji do chladničky alespoň na 5 hodin. Poté oddělejte zátěž a uvidíte, že se vám v chladničce vytvořil opravdový sýr.
Všem bude určitě chutnat
Tento domácí sýr se skvěle hodí například na snídani, ke chlebu, dokonce ho můžete nakrájet i do salátu se zeleninou. Vlastně ho můžete jíst úplně ke všemu, co vás napadne.
Možná už ani nebudete chtít kupovat sýr v obchodě, a všichni známí se vás na tento recept budou ptát. Když použijete domácí zakysanou smetanu a mléko, bude mít sýr ještě lepší chuť.