Domácí sýrové preclíky jsou lahůdkou, kterou budete milovat

Domácí sýrové preclíky jsou to pravé, pokud máte chuť na něco sladkého. Zapomeňte na běžné chipsy a zkuste je. Až je poprvé ochutnáte, zjistíte že se s nimi nedají srovnávat ani ty kupované. Navíc vás zaujme jednoduchá a rozhodně i rychlá příprava. Nevěříte? Je nejvyšší čas si recept vyzkoušet.

Toto budete potřebovat

Abyste si mohli naplno užít báječnou chuť, kterou mají tyto domácí sýrové preclíky, je třeba připravit si na ně i ty pravé suroviny. O jaké se jedná konkrétně? Tyto:

  • 40 dkg mouky
  • 25 dkg másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 20 dkg strouhaného sýra
  • 5 dkg parmezánu
  • 1 žloutek

Těsto je jednoduché

Základem jakýchkoliv preclíků je samozřejmě těsto. Tady to není jiné. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Kromě žloutku a parmezánu dojde k tomu, že smícháte jednotlivé ingredience dohromady. Vznikne vám jemné vláčné těsto, které bude základem vašich preclíků. Pokud se vám konzistence, nezdá, přidejte buď ještě smetanu, nebo naopak mouku. To podle toho, zda chcete těsto zahustit, nebo zjemnit.

Vytvořte preclíky

Asi nejtěžší část přípravy, protože bude nutné vytvářet jednotlivé preclíky. My doporučujeme spíše menší, které se stanou příjemnou chuťovkou. Větší se naopak hodí jako náhrada pečiva. Když máte preclíky hotové, dejte je na plech pokrytý pečicím papírem. Každý z nich následně potřete rozšlehaným žloutkem a potom ještě posypte trochou parmezánu. V tu chvíli máte hotovo a můžete přejít k poslednímu kroku.

Dejte do trouby a upečte

Co je poslední fází, to již dobře tušíte. Preclíky dejte do trouby na 40 minut při teplotě zhruba 180 stupňů. Když jsou upečené, nechte je vystydnout a potom ochutnejte. Lahoda, že ano? V budoucnu můžete klidně improvizovat a místo sýru je lze posypat třeba hrubozrnnou solí, stejně jako kmínem, ale i mákem. Fantazii se v tomto směru meze rozhodně nekladou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]